Preskoči do glavnog sadržaja

Liči rajčica

Solanum sisymbriifolium

Karakteristike

Liči rajčica (Solanum sisymbriifolium Lam.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Stabljika je ragranata, prekrivena ljepljivim dlakama visoka do 1,5 metra. Prekrivena je i tankim, oštrim, svijetlosmeđim bodljama dugim 8-15 mm. Listovi su naizmjenični, lancetasti, perasto razdijeljeni, donja strana je gusto dlakava, peteljke su duge 1,5-6 cm, također kao i stabljika imaju trnje. Cvjetovi su bijeli ili svijetloplavi, promjera oko 5 cm, po 6-8 skupljeni u grozdaste cvatove. Prašnici su žuti, dugi do 1 cm. Plod je crvena mesnata kuglasta bobica prekrivena bodljikavom čaškom, u unutrašnjosti je žuta, sadrži 50-200 bubrežastih sjemenki veličine 2 mm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj Americi odakle se raširila na druge kontinente. Zna se javljati na poremećenim zemljištima usred ljudskog djelovanja, primjerice nakon radova na prometnicama i oranicama. Često se smatra invazivnim korovom jer se lako širi a i samostalno se zasije iduće godine te na obrađenim površinama može postati naporan korov. Poljoprivrednici je sade kako bi zaštitili krumpir (Solanum tuberosum) od cistolikih nematoda.

Etimologija

Naziv roda Solanum potječe od latinske riječi solemen (smirujući) zbog ljekovitih svojstva nekih vrsta u rodu.[1] Ime vrste sisymbriifolium ukazuje na sličnost liči rajčice s biljkama iz roda Sisymbrium zbog listova (lat. folium). Na stranim jezicima nazivi su litchi tomato, morelle de Balbis, vila-vila, sticky nightshade, red buffalo-bur, fire-and-ice plant (eng.), Raukenblättrige Nachtschatten, Klebrige Nachtschatten (njem.), morelle de Balbis, tomate litchi (fr.), espina colorada, tutiá, vila-vila (špa.), trnati paradižnik (slo.).

Upotreba

Jestivi su plodovi kada su potpuno zreli, ostali dijelovi biljke su otrovni.

Galerija fotografija

Pregled lokacija