Preskoči do glavnog sadržaja

Unakrsnolisna mlječika

Euphorbia lathyris

Karakteristike

Unakrsnolisna mlječika (Euphorbia lathyris L.) je zimzelena višegodišnja biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je uspravna, plavkastozelena, glatka, u gornjem dijelu snažno razgranata. Naraste do 150 cm visine. Listovi su unakrsno nasuprotni, lancetasti, dugački do 15 cm, širine 1-2 cm, također plavozelenkasti s vidljivom bijelom glavnom žilom. Cvjetovi su žuti, skupljeni u razgranate štitaste cvatove. s pupovima velikima oko 2 cm. Cvatu u lipnju i srpnju. Plod je okruglasta kapsula koja sadrži plosnate sjemenke. Prve godine razvija manju stabljiku i listove, druge godine se snažno razgrana i počinje cvjetati.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području dijelova Europe, sjeverne Afrike i u Aziji. Raste na ruderalnim staništima, kao korov na vrtovima, na sunčanim i polusjenovitim mjestima.

Etimologija

Latinsko ime roda Euphorbia potječe od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni liječnik kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.). Prema Pliniju Starijem srodna biljka (moguće Euphorbia resinifera) koju je Juba II otkrio na gorju Atlas u sjevernoj Africi dobila je Euforbijevo ime. Ime vrste lathyris potječe od grčke riječi lathyros (grašak), vjerojatno zbog oblika ploda.[1] Na stranim jezicima poznata je kao caper spurge, gopher spurge, mole plant (eng.), Kreuzblättrige Wolfsmilch (njem.), euforbia catapuzia (tal.), euphorbe épurge (fr.), tártago (špa.), križnolistni mleček (slo.), carevac, konopljica (sr.).

Upotreba

Svi dijelovi biljke su otrovni. U prošlosti se sjeme koristilo za proizvodnju ulja i u izradi sapuna. Smatra se da njezinu blizinu ne vole voluharice i krtice jer ih odbija miris biljke, te se tako ova vrsta mlječike i uzgaja u vrtovima. Navodno odvraća i zlatice na krumpiru i patlidžanu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija