Kristov trn Euphorbia milii

Carstvo:
Red:
Malpighiales
Porodica:
Vrsta:
Euphorbia milii
Sinonimi:
Tumalis bojeri (Hook.) Raf., Euphorbia bojeri Hook.

Karakteristike

Kristov trn (Euphorbia milii Des Moul.) je trajna biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Grmolika je rasta, naraste do 180 cm visine. Izdanci su gusto prekriveni vrlo bodljikavim trnovima. Listovi su ovalni, dugi do 35 cm, široki 15 mm, uglavnom vazdazeleni, stvaraju se na mladim izdancima. Cvjetovi su sićušni, žućkasti, okruženi s dva pricvjetna lista bijele, roze ili crvene boje. Skupljeni su u cvatove a stvaraju se na dugim uspravnim stapkama. Cvatu obično od veljače do lipnja. Mliječni sok koji biljka izlučuje je otrovan, kao i kod svih drugih vrsta mlječika.

Uzgoj

Prirodno su rasprostranjene na Madagaskaru u jugoistočnoj Africi, kod nas se uzgajaju kao ukrasne sobne biljke a postoji velik broj kultivara.

Biljci odgovaraju sunčani položaji i suhi sobni zrak, dobro drenirano tlo. Tolerira sobnu temperaturu te se i zimi može držati u prostoriji gdje se grije, minimalno na 8°C. Zalijevanje treba vršiti umjereno, a zimi smanjenim intenzitetom, tek toliko da se korijenova bala ne isuši. Presađivanje se vrši prema potrebi, u pjeskovito-humusnu zemlju. Razmnožavanje se vrši reznicama u proljeće, najbolje od od višegodišnjih izboja zbog opasnosti da se ne pojavi plijesan na mladicama. Kada se izdanci zakorijene, odrežu im se vrhovi kako bi se biljka razgranala i oblikovala kao grm. Spororastuća je vrsta.

Etimologija

Latinsko ime roda Euphorbia potječe od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni liječnik kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.). Ime vrste dano je u čast francuskom guverneru Pierru Bernardu Miliusu (1773. – 1829.) koji je 1821. godine unio biljku u Francusku. Na stranim jezicima nazivi su crown of thorns, Christ plant, Christ thorn (eng.), Christusdorn (njem.), couronne d’épines, épine du Christ (fr.), corona de Cristo (špa.), coroa-de-cristo (port.), rdeči mleček, kristusov trn (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli