Preskoči do glavnog sadržaja

Mlječika suncogled

Euphorbia helioscopia

Karakteristike

Mlječika suncogled (Euphorbia helioscopia L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, okrugla i mesnata, naraste do 40 cm visine. Listovi su naizmjenični, žućkastozeleni, obrnuto jajoliki, sjedeći, fino sitno nazubljenih rubova. Cvjetovi su mali, žućkastozeleni, skupljene u višestruko razgranate, grozdaste cvatove na vrhu stabljike. Cvate od travnja do srpnja. Plod je glatki tobolac koji sadrži kuglaste sjemenke. Jedna biljka proizvede 100 – 800 sjemenki u sezoni.[1] Kao i druge mlječike, zarezivanjem biljke izlučuje se bijeli mliječni sok.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području cijele Europe, sjevernoj Africi i u većem dijelu Azije. Na području Sjeverne Amerike, Australije i Novog Zelanda smatra se udomaćenom. Raste kao korov na sunčanim i humusnim zemljištima, nalazimo je u vrtovima, voćnjacima, vinogradima.

Etimologija

Latinsko ime roda Euphorbia potječe od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni liječnik kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.). Ime vrste helioscopia od grčke riječi helios (sunce) i skopein (gledati), jer prema Pliniju biljka svoje cvjetove okreće suncu[2] Na stranim jezicima poznata je kao sun spurge, wart spurge, umbrella milkweed, madwoman’s milk (eng.), Sonnwend-Wolfsmilch (njem.), euphorbe réveille-matin, petite éclair (fr.), euforbia calenzuola (tal.), sončni mleček (slo.), sunceljubiva mlečika, rana mlečika (sr.).

Upotreba

Kao i druge mlječike i ova vrsta je otrovna. Sadrži otrovan mliječni sok, već i samo ako se prsti nakon dodire sa biljkom stavljaju u usta mogu se na jeziku i ustima pojaviti plikovi.[3]

Galerija fotografija

Pregled lokacija