Pjegava mlječika Euphorbia maculata

Carstvo:
Red:
Malpighiales
Porodica:
Vrsta:
Euphorbia maculata
Sinonimi:
Anisophyllum maculatum (L.) Haw., Chamaesyce maculata (L.) Small, Tithymalus maculatus (L.) Moench

Karakteristike

Pjegava mlječika (Euphorbia maculata L.) je jednogodišnja biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je puzajuća, razgranata od osnove, prekrivena dlačicama, naraste do 30 cm visine i 50 cm dužine. Korijen je tanak i vretenast. Listovi su nasuprotni, izduženo ovalni, na osnovi asimetrični odrezani, dugi do 3 cm, na vrhu tupi ili malo šiljastina rubovima blago nazubljeni, na licu su rijetko dlakavi i na sredini imaju kestenjastosmeđu mrlju, naličje je gusto dlakavo, imaju peteljku manju od 1 mm. Cvjetovi su sitni, skupljeni u štitaste cvatove. Cvatu od srpnja do rujna. Plod je glatka, okruglasta kapsula koja u tri odjeljka sadrži smećkaste, okruglasto četverobridne sjemenke duge 1 mm. Jedna biljka godišnje proizvede 100-800 sjemenki koje dugo zadržavaju klijavost.[1] Cijela biljka izlučuje mliječni sok.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Sjevernoj Americi, danas je raširena u Europi, Aziji, sjevernoj Africi, Južnoj Americi i na Novom Zelandu. Na području Hrvatske prvi puta ju bilježi botaničar Roberto de Visiani u prvoj polovici 19. stoljeća.[2] Smatra se invazivnom biljkom koje se teško riješiti. Raste na sunčanim i toplim staništima, na humusnim, rahlim, plodnim tlima umjereno kisele reakcije. Nalazimo je u vrtovima, oranicama, u vinogradima, uz puteve i ceste, u pukotinama zidova i kolnika.

Etimologija

Latinsko ime roda Euphorbia potječe od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni liječnik kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.). Ime vrste maculata znači pjegav.[3]

Na stranim jezicima nazivi su spotted spurge, prostrate spurge (eng.), Gefleckte Wolfsmilch (njem.), euphorbe maculée (fr.), euphorbia macchiata (tal.), pegasti mleček (slo.).

Upotreba

Kao i druge mlječike otrovna je biljka. Mliječni sok je iritirajući i može prouzročiti osip.

Galerija fotografija

Podijeli