Preskoči do glavnog sadržaja

Drvenasta mlječika

Euphorbia dendroides

Karakteristike

Drvenasta mlječika (Euphorbia dendroides L.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Grane su uspravne, tanke, crvenosmeđe, razgranate, narastu do 5 m visine. Kora je smeđa do crvenosmeđa, korijenov sustav je dobro razvijen i dubok. Listovi su naizmjenični, jednostavni, lancetasti, dugi do 7 cm, plavkastozeleni, cjelovitih rubova, skupljeni u gornjim dijelovima izboja, ujesen postanu crvenkasti. Cvjetovi su jednodomni, zlatnožuti, skupljeni u štitaste cvatove. Građeni su od središnjeg ženskog cvijeta koji okružuje više od 10 muških cvjetova. Cvate od kasne jeseni do svibnja, otpadaju za vrijeme ljetnih suša. Plod je glatki tobolac veličine graška koji sadrži 2-6 sivih, glatkih, ovalno plosnatih sjemenki.  Svi dijelovi sadrže otrovni mliječni sok.

Stanište

Rasprostranjen na području oko Sredozemlja. Raste u većim skupinama na sunčanim i krškim mjestima u pukotinama stijena. Uzgaja se ponegdje kao ukrasna biljka. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama. Osjetljiva je na mraz i hladne temperature.

Etimologija

Latinsko ime roda Euphorbia potječe od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni liječnik kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.). Na stranim jezicima nazivi su tree spurge (eng.), Baum-Wolfsmilch (njem.), euphorbe arborescente (fr.), euforbia arborea (tal.), drevesasti mleček (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija