Ukrasna mlječika Euphorbia marginata

Carstvo:
Red:
Malpighiales
Porodica:
Vrsta:
Euphorbia marginata

Karakteristike

Ukrasna mlječika (Euphorbia marginata Pursh) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je uspravna, od središnjeg dijela razgranata, naraste do 80 cm visine. Listovi su naizmjenično smješteni uzduž stabljike, sivkastozeleni su, ovalnog oblika, dugi do 7 cm, cjelovitih rubova. Cvjetovi su gusto skupljeni na vrhovima stabljika, sitni su, bijelog vjenčića. Okruženi su gustim pricvjetnim listovima koji su na rubovima bijeli. Cvatu u kolovozu i rujnu. Plodovi su dlakave kapsule koje u tri odjeljka sadrže po jednu glatku, svijetlosmeđu sjemenku. Svi dijelovi biljke sadrže otrovni mliječni sok koji može prouzročiti i iritaciju kože.

Stanište

Prirodno raste u umjerenim područjima Sjeverne Amerike. Uzgaja se kao ukrasna biljka. Razmnožavanje vršimo sjemenom koje slobodno sijemo direktno u tlo na otvorenom u proljeće. Traži puno sunce do djelomičnu sjenu, odgovara im dobro drenirano tlo i vlažna zemlja. Raste i na siromašnom tlu.

Etimologija

Latinsko ime roda Euphorbia potječe od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni liječnik kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.). [1] Na stranim jezicima poznata je kao snow on the mountain, variegated spurge (eng.), Weißrand-Wolfsmilch, Schnee auf dem Berge, Amerikanisches Edelweiß (njem.), euphorbe panachée (fr.), obrobljeni mleček (slo.), bela mlečika, ukrasna mlečika (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli