Preskoči do glavnog sadržaja

Srebrna smreka

Picea pungens

Karakteristike

Srebrna smreka ili bodljikava smreka (Picea pungens Engelm.) je crnogorično stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 30 m visine, krošnja je široka. Kora je crvenosmeđa, grubo ljuskava. Iglice su plavkastozelene, duge 2-3 cm, guste, krute, jako oštre, uvijene prema gore, ugodno mirišu kada se gnječe prstima, nakon otpadanja grančice su hrapave. Pupoljci nisu smolasti. Muški cvjetovi su crveni, dugi 2 cm, nalaze se na prošlogodišnjim izbojima u pazuhu iglica. Ženski cvjetovi su zeleni i dugi 4 cm, nalaze se na vrhovima prošlogodišnjih grančica. Cvate u svibnju i lipnju. Zreli češeri su duguljasto cilindrični, dugi 4-10 cm, svijetlosmeđi, imaju uzdužno nabrane, rombaste ljuske koje su u početku crvenkastozelene, kasnije sjajnosmeđe. Kada dozru padaju cijeli na tlo. Sjemenke su smeđe i okriljene.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Sjevernoj Americi gdje raste u planinskim područjima 2000-3000 m nadmorske visine. U Europi se smatra udomaćenom. Sadi se kao ukrasno stablo u parkovima i dvorištima, pojedinačno ili u skupinama. Otporna je na ljetne suše, na mraz i vjetar, dobro podnosi gradska onečišćenja. Živi do 600 godina, s godinama stablo izgubi donje grane. Razmnožava se sjemenom i cijepljenjem. Vrlo dobro podnosi orezivanje.

Etimologija

Ime roda Picea potječe od latinske riječi pix (smola), zbog smolastih izlučevina. Ime vrste pungens ukazuje na bodljikave iglice.[1] [2]

Na stranim jezicima nazivi su blue spruce, green spruce, white spruce, Colorado spruce (eng.), Stech-Fichte, Blau-Fichte (njem.), épicéa bleu, épinette bleue, épicéa bleu du Colorado (fr.), abete del Colorado (tal.), pícea de Colorado, pícea azul (špa.), bodeča smreka, srebrna smreka (slo.), bodljiva smrča (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija