Preskoči do glavnog sadržaja

Pančićeva omorika

Picea omorika

Karakteristike

Pančićeva omorika (Picea omorika (Pančić) Purk.) je zimzeleno stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 30 metara visine, tvoreći uspravno i vitko deblo, te usku, piramidalnu krošnju. Deblo je promjera do 60 cm, kora je tanka, crvenosmeđa te se ljušti u većim nepravilnim ljuskama. Grane su tanke, donje su spuštene, srednje su horizontalne, a gornje su uperene prema visini. Pupoljci su mali, veliki tek 3-4 mm, jajoliki, nisu smolasti. Iglice su dugačke 1-2 cm, široke do 2 mm, na presjeku plosnate, tupog vrha te nisu bodljikave, gornja strana im je tamnozelena, na donjoj strani su izražene dvije bijele pruge. Cvate u svibnju. Muški cvjetovi su svijetlocrveni, ženski češeri su u početku ljubičasti, kasnije tamnosmeđi, smolasti, viseći, dugački 5-7 cm, promjera 1-2 cm. Sjeme je okriljeno, obrnuto jajasto, tamnosmeđe ili crno, dozrijeva u listopadu iste godine.

Stanište

Endem je koji raste na vrlo malom području zapadne i jugozapadne Srbije i u srednjoj Bosni, na mjestima između 400 do 1700 m nadmorske visine. Otkrio ju je 1875. godine botaničar Josip Pančić (1814. – 1888.) u Srbiji na planini Tari. Često se uzgaja kao dekorativno stablo u velikim dvorištima i parkovima. Otporna je na mraz, na veliku sušu i na gradska onečišćenja (prašina, ispušni plinovi). Razmnožava se sjemenom ili vegetativno. Sporog je rasta.

Etimologija

Latinsko ime roda Picea potječe od riječi pix (smola), čime se ukazuje na lučenje smole određenih vrsta.[1] Na stranim jezicima nazivi su serbian spruce (eng.), Serbische Fichte, Omorika-Fichte (njem.), épicéa de Serbie (fr.), peccio di Serbia (tal.), pícea de Serbia (špa.), pančićeva smreka, omorika (slo.), omorika (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija