Preskoči do glavnog sadržaja

Široki zvončić

Campanula patula

Karakteristike

Široki zvončić (Campanula patula L.) je dvogodišnja ili trajna zeljasta biljka iz porodice zvončića (Campanulaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, gola ili dlakava, naraste do 60 cm visine. Rizom je tanak, razgranat i vretenast. Listovi su naizmjenični, lancetasti, nalaze se na kratkim peteljkama, pilastih su rubova. prizemni listovi su jajoliki i dlakavi, gornji su kopljasti i goli. Cvjetovi su pravilni, dvospolni, nalaze se na dugim stapkama u rahle metličaste cvatove. Vjenčić je zvonast, promjera 2-3 cm, čine ga 5 jajoliko usječenih listića svijetloljubičaste boje, čaška je gola, široka, ima 5 linearnih režnjeva koji su kraći od vjenčića ili iste dužine. U cvatu je pet prašnika i podrasla plodnica. Cvate od lipnja do srpnja. Plod je uspravni tobolac koji se na vrhu otvara sa tri pore, sadrži brojne sjajne, sitne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je u cijeloj Europi. Raste na sunčanim i vlažnim livadama i travnjacima, na rubovima šuma i u šikarama, uz puteve, od nizinskog do planinskog pojasa.

Etimologija

Latinsko ime Campanula potječe od umanjenice latinske riječi campana (zvončić). Ime vrste patula znači raširen, širok.[1] Na stranim jezicima nazivi su spreading bellflower, rampling bellflower (eng.), Wiesen-Glockenblume (njem.), campanule étalée (fr.), campanula bienne (tal.), razprostrta zvončica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija