Preskoči do glavnog sadržaja

Okruglolisni zvončić

Campanula rotundifolia

Karakteristike

Okruglolisni zvončić (Campanula rotundifolia L.) je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je tanak i vretenast, razgranat. Stabljika je uspravna ili povijena, u donjem dijelu pahuljasto dlakave, naraste 10-30 cm visine. Prizemni listovi su bubrežastog ili srcasto okruglastog oblika i pilastog ruba, dugi 3-6 cm, široki 1-2 cm, nalaze se na dugim peteljkama. Listovi stabljike su lancetasti i smješteni na kratkim peteljkama, gornji listovi suj sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, na dugim stapkama skupljeni u jednostavne ili razgranate grozdaste cvatove. Ocvijeće im se sastoji od stršećih lapova i vjenčića koji je zvonast, promjera 1-2 cm, modroljubičast ili svijetlomodar, obično visi. Prašnika ima 5, antere su slobodne, plodnica je podrasla. Cvate od lipnja do rujna. Plod je kapsula koja se otvara na rupicama pri dnu, sadrži sićušne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste na livadama i travnjacima. Varijabilna je vrsta, javlja se u više slabo razlučenih oblika.

Etimologija

Latinsko ime Campanula potječe od umanjenice latinske riječi campana (zvončić).[1] Ime vrste rotundifolia ukazuje na okruglaste listove. Na stranim jezicima nazivi su harebell, blawort (eng.), Rundblättrige Glockenblume (njem.), campanule à feuilles rondes (fr.), campanula soldanella (tal.), campanillas de hojas redondeadas (špa.), okroglolistna zvončica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija