Preskoči do glavnog sadržaja

Puzajući fikus

Ficus pumila

Karakteristike

Puzajući fikus (Ficus pumila L.) je zimzelena trajna biljka iz porodice dudova (Moraceae). Stabljika je puzajućeg rasta, naraste 1-4 metara dužine. Penje se pomoću zračnih korjenčića. Listovi su mnogobrojni, mali, jajasti, tamnozeleni, veliki oko 3 cm, zaobljene osnove, cjelovitog ruba. Cvjetovi su neugledni. Cvjetove oprašuje smokvina osa (Blastophaga pumilae). Plod je kruškolik, velik oko 5 cm.

Stanište i uzgoj

Rasprostranjen je u istočnoj Aziji (Kina, Japan, Vijetnam), u jugoistočnu Sjevernu Ameriku unešen je i danas se smatra udomaćenim. U Europu je unešen u prvom dijelu 18. stoljeća te se uzgaja kao ukrasna biljka.

Razmnožavanje se vrši ljeti povaljenicama ili reznicama koje se na 5-10 cm dužinu odrežu tijekom proljeća ili početkom ljeta, drže u zemlji na optimalnim 18°C. Drži se vani u područjima blage klime za prekrivanje zidova ili kao penjačica na potpornju, no kako je osjetljiva na mraz i ne podnosi niske temperature u kontinentalnom dijelu uzgaja se samo kao sobna biljka. Odgovara joj stanište indirektne svjetlosti, polusjene ili potpune sjene, na mjestu zaštićenom od propuha. Traži umjereno zalijevanje, ljeti obiljnije uz poželjno prihranjivanje svaka dva tjedna za najbolji rast. Zbog tanjih listova u odnosu na druge vrste fikusa malo je osjetljivi na sušu. Dobra zemlja može biti obična vrtna uz dodatak malo pijeska i treseta a kada korijenje preraste teglu presađuje se u svježu zemlju. Brzog je rasta.

Razvijen je veći broj kultivara, spomenimo popularne:

  • Minima‘ – listovi su sitni, kompaktni
  • Variegata‘ – listovi su zeleni i obrubljeni kremasto

Etimologija

Latinsko ime roda Ficus staro je ime za drvo i plod smokve kod Rimljana, vjerojatno feničanskog porijekla. Ime vrste pumila znači nizak, patuljastog rasta.[1] Na stranim jezicima nazivi su creeping fig, climbing fig (eng.), ficus trepador, rastrero (špa.), fico rampicante (tal.), vzpenjavi smokvovec (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija