Preskoči do glavnog sadržaja

Puzajući fikus

Ficus pumila

Karakteristike

Puzajući fikus (Ficus pumila L.) je zimzelena trajna biljka iz porodice dudova (Moraceae). Stabljika je puzajućeg rasta, naraste do 4 metara dužine. Penje se pomou zračnih korjenčića. Listovi su mnogobrojni, mali, jajasti, veliki oko 3 cm, zaobljene osnove, cjelovitog ruba. Cvjetovi su neugledni. Cvjetove oprašuje smokvina osa (Blastophaga pumilae). Plod je kruškolik, velik oko 5 cm.

Stanište i uzgoj

Rasprostranjen je u istočnoj Aziji (Kina, Japan, Vijetnam), u jugoistočnu Sjevernu Ameriku unešen je i danas se smatra udomaćenim. U Europu je unešen u prvom dijelu 18. stoljeća. Razmnožavanje se vrši ljeti povaljenicama. Uzgaja se vani u područjima blage klime za prekrivanje zidova ili kao penjačica na potpornju, no kako je osjetljiva na mraz i ne podnosi niske temperature u kontinentalnom dijelu uzgaja se samo kao ukrasna sobna biljka. Odgovara joj stanište polusjene ili potpune sjene, na mjestu zaštićenom od propuha. Traži umjereno zalijevanje. Zemlja je dobra obična vrtna uz dodatak malo pijeska i treseta. Brzog je rasta. Razvijen je veći broj kultivara.

Etimologija

Latinsko ime roda Ficus staro je ime za drvo i plod smokve kod Rimljana, vjerojatno feničanskog porijekla. Ime vrste pumila znači nizak, patuljastog rasta.[1] Na stranim jezicima nazivi su creeping fig, climbing fig (eng.), fico rampicante (tal.), vzpenjavi smokvovec (slo.).

Galerija fotografija