Preskoči do glavnog sadržaja

Fikus gumijevac

Ficus elastica

Karakteristike

Fikus gumijevac (Ficus elastica Roxb. ex Hornem.) je stablo iz porodice dudova (Moraceae). Stablo je golemo, naraste obično do 30 metara visine, iako može narasti čak i do 60 metara stvarajući deblo širine 2 metra. Listovi su naizmjenični, pomalo izduženog i jajastog oblika, veliki do 35 cm dužine i 15 cm širine, kožasti, sjajni, ušiljenog vrha, cjelovitih rubova, izražene središnje žile, stvaraju se kao crveni vršak stabljike koji se polako odmotava. Plodovi su zelenkastožuti u zrelom stanju, promjera oko 1 cm, stvaraju se u pazušcima otpalih listova.

Stvara silno zračno korijenje kojim se dodatno podupire a njegovo ogromno, snažno i mnogobrojno korijenje ljudi u istočnoj Indiji znaju usmjeriti preko rijeke tako praveći snažne i izdržljive mostove. Takvi mostovi su s vremenom sve jače izdržljivi jer biljka neprestano stvara dodatno korijenje i snažnije se učvršćuje. Smatra se da takvi mostovi mogu trajati i 600 godina.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjen u južnoj tropskoj Aziji. Unatoč velikom rastu fikus gumijevac se kod nas uzgaja jedino kao sobna biljka. Može narasti i 2 metra držanjem u tegli. Zahtijeva toplu i vlažnu klimu na osvjetljenom mjestu no zaštićeno od jake i direktne sunčeve svjetlosti. Ljeti se može obilno zalijevati, dok se zimi zemlja drži tek blago vlažna, prije idućeg zalijevanja potrebno je ostaviti zemlju da se malo osuši. Ako počne gubiti listove to je znak da je zemlja prevlažna. U fazi aktivnog rasta ljeti dobro je prihranjivati svaka 2-3 tjedna. Presađuje se svake dvije godine kada korijenje preraste teglu no generalno kada se drži u tegli biljka ostaje niska što je pogodno za uzgoj u kući. Tko želi razgranati rast treba rezati vrhove dok je još manja biljka. Kao i druge vrste fikusa ne drži se u spavaćoj sobi jer troši puno kisika.

Razmnožava se margotiranjem na početku ljeta čime se biljka također i pomlađuje. Može se razmnožavati i i krajem proljeća ili početkom ljeta uzimanjem reznica dužine 10-20 cm. Donji listovi se odstrane te posade u zemlju, najbolje u mješavinu treseta i pijeska. Drži se na toplom mjestu oko 21-24°C temperature i kontinuirano održavajući vlagu.

Od kultivara značajniji su

  • ‘Decora’ – listovi su tamni i dugi do 30 cm
  • ‘Schrijveriana’ – listovi su prekriveni kremastim mrljama
  • ‘Doescheri’ – listovi su izduženi do jajoliki, intenzivno svijetlozeleni, prošarani sivozelenim, žutim i bijelim mrljama
  • ‘Black Prince’ – ima gotovo crne listove
  • ‘Belgica’ – ima žute mrlje na listu

Etimologija

Latinsko ime roda Ficus staro je ime za drvo i plod smokve kod Rimljana, vjerojatno feničanskog porijekla.[1] Ime vrste elastica je dobio prema tome što su mu svi dijelovi puni gumastog lateksa. Na stranim jezicima nazivi su rubber fig, rubber tree, rubber plant, Indian rubber bush (eng.), Gummibaum (njem.), caoutchouc (fr.), fico del caucciù (tal.), árbol del caucho (špa.), árvore-da-borracha (port.), gumovec (slo.).

Upotreba

Na zarezivanje stabla izlučuje se debeli, bijeli lateks od kojeg se dobiva guma.

Galerija fotografija

Pregled lokacija