Fikus gumijevac Ficus elastica

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Ficus elastica

Karakteristike

Fikus gumijevac (Ficus elastica Roxb. ex Hornem.) je stablo iz porodice dudova (Moraceae). Porijeklom je iz južne Azije gdje raste obično do 30 metara visine, iako može narasti čak i do 60 metara stvarajući deblo širine 2 metra. Listovi su pomalo izduženog i jajastog oblika, veliki do 35 cm dužine i 15 cm širine, kožaste teksture i ušiljenog vrha, naizmjenični smješteni na stabljici a stvaraju se kao crveni vršak stabljike koji se polako odmotava.

Fikus gumijevac stvara silno zračno korijenje kojim se dodatno podupire a njegovo ogromno, snažno i mnogobrojno korijenje ljudi u istočnoj Indiji znaju usmjeriti preko rijeke tako praveći izdržljive mostove. Takvi mostovi su s vremenom sve jače izdržljivi jer biljka korijenje dodatno stvara i snažnije se učvrščuje. Smatra se da takvi mostovi mogu trajati i 600 godina.

Uzgoj

Unatoč velikom rastu fikus gumijevac se kod nas uzgaja jedino kao sobna biljka. Može narasti i 2 metra držanjem u tegli. Zahtijeva toplu i vlažnu klimu na osvjetljenom mjestu no ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Kao i druge vrste fikusa ne drži se u spavaćoj sobi jer troši puno kisika.

Razmnožava se margotiranjem na početku ljeta čime se biljka također i pomlađuje. Može se razmnožavati i na proljeće uzimanjem reznica dužine 20 cm. Donji listovi se odstrane te posade u zemlju, najbolje u mješavinu treseta i pijeska. Drži se na toplom mjestu odražavajući vlagu.

Etimologija

Latinsko ime roda Ficus staro je ime za drvo i plod smokve kod Rimljana, vjerojatno feničanskog porijekla.[1] Ime vrste elastica je dobio prema tome što su mu svi dijelovi puni gumastog lateksa. Na stranim jezicima nazivi su rubber fig, rubber tree, rubber plant, Indian rubber bush (eng.), Gummibaum (njem.), caoutchouc (fr.), fico del caucciù (tal.), árbol del caucho (špa.), árvore-da-borracha (port.), gumovec (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli