Preskoči do glavnog sadržaja

Vrtovi Alnwick

Alnick Vrtovi, smješteni u gradu Alnwicku na samom sjeveru Engleske, predstavljaju djelo vrtova u formalnom stilu. Od svojih skromnih početaka 18. stoljeća, ovaj kompleks vrtova doživio je transformaciju, zahvaljujući strastvenim vojvodama i vojvotkinjama te danas predstavlja jedno od najambicioznijih vrtova na svijetu.

Putovanje kroz povijest

Alnick Vrtovi su bogati poviješću koja seže unatrag više od dva stoljeća. Utemeljen je 1750. godine kada je prvi vojvoda Northumberlanda Hugh Percy (1714. – 1786.) unajmio poznatog pejzažnog arhitekta Capability Browna (1715. – 1783.) da dizajnira park uz muzej. Treći vojvoda Hugh Percy (1785. – 1847.) bio je strastveni kolekcionar biljaka i donosio je sjeme iz cijelog svijeta a uzgajao je i ananas u stakleniku. Četvrti vojvoda Algernon Percy (1792. – 1865.) išao je korak dalje i dao je izraditi veliki konzervatorij.

Na kraju stoljeća vrtovi su bili u punoj snazi s najvećim topijarom, drvoredom lipa i hektarom posađenih cvjetova sve dok iznenada nije buknuo drugi svjetski rat te je zbog gladi i oskudice vrt potpuno zapušten a zbog neodržavanja i lošeg stanja u konačnici i zatvoren za javnost. Preuređenje vrta pokrenula je tek 1997. godine vojvotkinja Jane Percy (1958. – ). Već iduće godine je ogromnim financijskim ulaganjima postavljen kompleks kućica na stablima s mostom od užeta a spomenuta kućica na drvetu je među najvećima na svijetu.

Botanička raznolikost i drugi elementi

Današnji Alnick vrtovi senzacija su za posjetitelje. Kompleks vrtova nudi raznolikost i inovaciju, od labirinta bambusa do impresivnih vodenih skulptura. Posebna atrakcija je Smrtonosni vrt s otrovnim biljkama koje služe edukacijskoj svrsi. Radi se o biljkama koje su načelno štetne za ljudsku konzumaciju. Ovdje rastu primjerice velebilje (Atropa belladonna), kukuta (Conium maculatum), strihnos (Strychnos nux-vomica), ricinus (Ricinus communis) i mnoge druge vrste. Ovaj vrt postavljen je početkom 2005. kao neka protuteža uobičajenim vrtovima gdje se uzgajaju samo ljekovite biljke. No, kad smo kod toga, nije naodmet napomenuti, da otrov uvijek ovisi o dozi stoga su mnoge otrovne biljke zapravo ljekovite biljke. No, ideju o izradi takvog vrta ipak priznajemo. :)

Alnick Vrtovi, s više od 4.000 biljnih vrsta i zanimljivim vrtovima kao što je vrt otrovnih biljaka, predstavljaju jedinstveno iskustvo za posjetitelje. Njihova obnova i preuređenje u 21. stoljeću pod vojvotkinjom Jane Percy doveli su do stvaranja inspirativnog mjesta koje godišnje privlači više od 800 000 posjetitelja.

Poveznice

Službene stranice Vrtova Alnwick

Galerija fotografija

Pregled lokacija