Preskoči do glavnog sadržaja

Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička Jezera, smješten u srcu Hrvatske, prostire se na površini od gotovo 300 četvornih kilometara. Poznat je po svojim jedinstvenim i spektakularnim vodenim kaskadama, kristalno čistim jezerima i gusto šumovitim planinskim predjelima. Plitvička Jezera su slikoviti pejzaž koji zadivljuje i inspirira sve koji ga posjete.

Naziv “Plitvice” datira unatrag stoljećima, prvi puta znamo da ga spominje župnik iz Otočca još 1777. godine a izveden je iz riječi “plitak” čime odražava karakteristične plitke dubine ovih jezera.

Obilježje parka

Plitvička jezera prepoznata su kao zaštićeno područje 1928. godine, no njihovo trajno proglašenje kao nacionalnog parka uslijedilo je 1949. godine. Time su ujedno Plitvička jezera postala prvi hrvatski nacionalni park. Godine 1979. UNESCO ga je uvrstio na Popis svjetske prirodne baštine, priznavši njegovu izvanrednu vrijednost i ljepotu koja privlači ljude iz cijelog svijeta.

Jezera su poznata po svojoj čistoj, plavkasto-zelenoj i bistroj vodi a podijeljena su na gornja i donja jezera, sveukupno ih ima 16 a međusobno su povezana razgranatim slapovima. Najveća jezera su Kozjak i Prošće a nalaze se u gornjim jezerima. Od slapova najznačajniji je Plitvice, visok je 78 metara čime još nosi i titulu najvećeg slapa u Hrvatskoj.

Godišnja temperatura jezera od 8-10°C, obilne godišnje oborine između 1250 i 1500 mm a visina snijega može dostići između 100 i 150 cm tijekom zime.

Flora i fauna

Plitvička Jezera, osim svojih prirodnih čuda, također su dom bogate i raznolike flore. Ovdje se susrećemo s oko 1400 biljnih vrsta. Veći dijelovi nacionalnog parka prekriveni su čistim bukovim šumama ili miješanim šumama u kojima prevladavaju bukva, jela, hrast kitnjak i obični grab.

Među mnogim zanimljivim biljnim vrstama u Plitvicama ističu se okruglolisna rosika (Drosera rotundifolia), bijeli lopuh (Petasites albus) a spomenimo i neke endemske, rijetke ili ugrožene vrste, kao što su hrvatski pakujac (Aquilegia kitaibelii), sibirska jezičnjača (Ligularia sibirica), kitajbelov šaš (Carex kitaibeliana), planinska sunčanica (Helianthemum oelandicum ssp. alpestre), gorki trolist (Menyanthes trifoliata) te mnoge druge fascinantne biljke koje krase ovo jedinstveno područje.

Osim bogate flore, Plitvička Jezera skrivaju i zagonetne divlje životinje, uključujući smeđe medvjede i vukove, sove, vidre, divlje svinje i jelene. Jezera i pritoci staništa su pastrva i običnih rakova a bogatstvo ptica kao što su pupavci, vodomari, sjenice i vjetruše čine ovaj nacionalni park još intrigantnijim.

Poveznice

Nacionalni park Plitvička jezera

Literatura

  • Botanički važna područja Hrvatske (T. Nikolić, J. Topić, N. Vuković), 2010., Školska knjiga, Zagreb

Galerija fotografija

Pregled lokacija