Preskoči do glavnog sadržaja

Plemenita jela

Abies procera

Karakteristike

Plemenita jela (Abies procera Rehder) je zimzeleno stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste 20-100 metara tvoreći usko konusnu krošnju. Najviše stablo izmjereno je na 99,06 metra visine. Stablo je raslo u saveznoj državi Washington u krajnjem sjeverozapadnom dijelu SAD-a, a uništeno je tek vulkanskom erupcijom. Promjera debla je oko 2 metra, kora je debela i smolasta, u početku svijetlosiva i glatka, kasnije postane smeđa i duboko raspucala. Pupoljci su ovalni, mali i nisu smolasti. Listovi su igličasti, elastični, dugi 1-3,5 cm, plavkastozeleni, spiralno su smješteni na granama i savijeni prema gure. Cvate u svibnju. Muški cvjetovi su crveni i okruglasti, ženski cvjetovi su uspravni, pojedinačni, svijetlozeleni. Zreli češeri su uspravni, dugi 10-25 cm, sadrže okriljene sjemenke koje dozrijevaju ujesen.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na zapadnom dijelu Sjeverne Amerike gdje raste u brdskim i planinskim područjima. Sadi se kao ukrasna biljka zbog lijepih češera, poznata je i kao božićno drvce. Traži vlažna područja. Premda u svojoj domovini doseže visoke visine, kod nas rijetko naraste veća od 30 m. Češere stvara kada navrši 20 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Abies stari je naziv kod Rimljana. Potječe od latinske riječi abire (rasti), čime se upućuje na visoke visine koje neke vrste jela mogu doseći. Ime vrste procera znači visok, vitak, izdužen.[1]  Na stranim jezicima nazivi su noble fir, red fir, Christmastree (eng.), Edel-Tanne, Edeltanne, Pazifische Edel-Tanne, Silbertanne (njem.), sapin noble (fr.), abete nobile (tal.), abeto noble, abeto prócer, abeto azul del Oregón (špa.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija