Grčka jela Abies cephalonica

Carstvo:
Red:
Pinales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Abies cephalonica
Sinonimi:
Pinus cephalonica (Loudon) Endl., Picea cephalonica (Loudon) Loudon

Karakteristike

Grčka jela (Abies cephalonica Loudon) je zimzeleno stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Stablo je visoko do 35 m tvoreći jako gustu krošnju piramidalnog oblika. Promjer debla iznosi do 1 metar, kora je u početku glatka i sivosmeđa, kasnije uzdužna ispucana u obliku pločica. Grane su horizontalne, smještene u pravilnim pršljenovima, čine gustu krošnju i gusto su radijalno prekrivene listovima. Pupovi su crveni, jajasti i smolasti. Listovi su igličasti, plosnati, dugi 1,5-3 cm, široki oko 2 mm, na vrhu imaju oštru bodljicu, na licu sjajno tamnozeleni, na naličju imaju dvije bijele pruge. Muški cvjetovi su purpurnocrveni, rastu na vrhovima prošlogodišnjih izboja, ženski češeri su uspravni, cilindrični, sjedeći, dugi 12-15 cm, široki 4-5 cm, smeđi, jako smolasti, imaju 150-200 ljusaka koje štite dvije okriljene, trokutaste sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je na području Grčke gdje raste na 900-1700 nadmorske visine. Sadi se kao ukrasno stablo u parkovima, bilo kao soliter ili u grupama. Brzog je rasta, otporna je na gradska onečišćenja, na sušnu klimu te na kratkotrajne hladne temperature do -25°C. Odgovara joj polusjenovito područje. Razmnožava se sjemenom u proljeće i vegetativno.

Etimologija

Latinsko ime roda Abies stari je naziv kod Rimljana. Dolazi od latinske riječi abire (rasti), čime se ukazuje na velike visine koju pojedine vrste mogu doseći. Ime vrste cephalonica odnosi se na grčki otok Kefalonija[1] koji je nazvan prema mitološkoj figuri Kefalusu. Na stranim jezicima nazivi su Greek fir (eng.), Griechische Tanne, Kefalonische Tanne (njem.), sapin de Céphalonie (fr.), abete greco (tal.), abeto griego, abeto de Cefalonia (špa.), grčka jela (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli