Alžirska jela Abies numidica

Carstvo:
Red:
Pinales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Abies numidica
Sinonimi:
Abies baborensis Coss., Pinus baborensis (Coss.) W.R.McNab

Karakteristike

Alžirska jela (Abies numidica de Lannoy ex Carrière) je crnogorično stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Stablo je visoko 20 m, tvori čunjastu i gustu krošnju. Promjer debla je do 1 metar, kora je u početku siva i glatka, kasnije postane smeđesiva i ispuca u nepravilne ljuske. Pupovi su jajoliki i slabo smolavi. Iglice su duge 1,5-2 cm, široke 2-3 mm, plosnate, debele i tvrde, u osnovi uvijene, na licu tamnozelene, na naličju imaju dvije bijele pruge. Češeri su cilindrični, dugi 15-20 cm, široki 4-6 cm, tupog vrha, u početku plavkastozeleni, kasnije posmeđe. Čine ih 150-200 ljusaka od kojih svaka čuva dvije okriljene sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u sjeverozapadnoj Africi (Alžir), gdje raste u planinskim područjima na 1000-2000 m nadmorske visine. Odgovara joj svježe, duboko i glinovito tlo, sunčano ili polusjenovito mjesto. Osjetljiva na hladne temperaturelabo i ne podnosi naročito gradska onečišćenja dima i prašine. Dobro podnosi sušu. Brzo raste, može ju se i orezivati prema želji.

Etimologija

Latinsko ime roda Abies stari je naziv kod Rimljana. Dolazi od latinske riječi abire (rasti), čime se ukazuje na velike visine koju pojedine vrste mogu doseći. Ime vrste numidica odnosi se na antički teritorij u sjevernoj Africi, danas područje Alžira i Tunisa. Na stranim jezicima nazivi su Algerian fir (eng.), Numidische Tanne, Algier-Tanne (njem.), sapin d’Algérie, sapin de Numidie (fr.), abete algerino (tal.), abeto de Argelia (špa.), alžirska jelka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli