Preskoči do glavnog sadržaja

Paprena metvica

Mentha × piperita

Karakteristike

Paprena metvica (Mentha × piperita L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, četverobridna, gola, prekrivena dlačicama, naraste do 90 cm visine. Listovi su nasuprotni, jajastošiljasti, nazubljenih rubova, dugi 4-9 cm, široki 1,5-4 cm, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvjetovi su mali, gusto skupljeni u pršljenove i zajedno tvore duguljaste valjkaste cvatove. Cvate od lipnja do kolovoza.

Stanište

Paprena metvica ne raste samonikla u prirodi već je hibrid vodene metvice (Mentha aquatica) i klasaste metvice (Mentha spicata). Poznata je još od 17. stoljeća kada ju je službeno opisao Carl Linnaeus, danas se uzgaja u raznim varijetetima. Razmnožava se vriježama koje rastu iz podzemnih dijelova biljke. Odgovara joj pjeskovito tlo.

Etimologija

Latinsko ime roda Mentha potječe od imena nimfe Mente u grčkoj mitologiji, koja je zbog ljubovanja s bogom podzemlja Hadom bila pretvorena u grm od njegove žene Perzefone. Perzefonina majka i boginja plodnosti Demetra, osudila je Mentu na sterilnost, te biljka ne daje plodove. Ime vrste piperita znači paprenast, ljutkast. Na stranim jezicima nazivi su peppermint (eng.), Pfefferminze (njem.), menthe poivrée (fr.), menta piperita (tal.), menta piperita, piperita, monte yuyo, toronjil de menta (špa.), hortelã-pimenta (port.), poprova meta (slo.).

Upotreba

Koriste se listovi ali i cijela nadzemna biljka najbolje na početku cvatnje ili do početka rujna. Listovi su jako aromatičnog mirisa, mirišu na mentol. Osim kao ukusan dodatak napitcima i u drugim receptima, ima široku zdravstvenu primjenu npr. korisna je kod probavnih tegoba, kod akutnog i kroničnog gastritisa, enteritisa, za smirenje.

  • 2 g suhih listova prelije se šalicom kipuće vode, ostavi da odstoji 10-15 min i procijedi. Pije se do tri puta dnevno nakon obroka.

Listovi sadrže 1-4% eteričnog ulja koje se ekstrahira destilacijom vodenom parom, sadrže još 6-12% trjeslovina, flavonoide. Takvo ulje koristi se kod grčeva u probavnom sustavu za korigiranje okusa zubnih pasta, u prehrambenoj industriji za izradu čokolada, žvakaćih guma itd.

Galerija fotografija

Pregled lokacija