Preskoči do glavnog sadržaja

Mirisna metvica

Mentha pulegium

Karakteristike

Barska ili mirisna metvica (Mentha pulegium L.) je zeljasta trajnica iz porodice usnača (Lamiaceae). Niža je od drugih metvica i manjih je listova. Stabljike su uspravne, vrlo razgranate i narastu do 50 cm visine. Listovi su veliki 1-2 cm, jajasti ili izduženo eliptični, nazubljenih rubova. Nalaze se na kratkim drškama i prekriveni su sitnim dlačicama koji listovima daju specifičnu aromu na pepermint. Cvjetovi su mnogobrojni, skupljeni u okruglaste pršljenove promjera 1-2 cm i smješteni su u pazušcima listova. Vjenčić im je plavkaste ili ljubičaste boje. Cvjeta od lipnja do rujna. Plod je okruglast.

Stanište

Prirodno raste na području južne i srednje Europe, Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. Na području Sjeverne Amerike i Australije smatra se udomaćenom vrstom i snažnim korovom. Raste na vlažnim zemljištima, na poplavljenim mjestima, pored rijeka, jezera i močvara, od nizinskih područja do 1800 m n.v. Razmnožava se sjemenom. Možemo ju sijati u rano proljeće. Potrebno joj je puno sunce ili polusjena, te vlažna zemlja, odlično uspijeva na hranjivom tlu. Može se saditi kao niski pokrov uz travnjak, svojim mirisom smatra se da tjera buhe, mrave, komarce i miševe.

Medenje

Dobra je medonosna biljka, pčele cvjetove rado salijeću i sakupljaju mnogo nektara i malo cvjetnog praha. Dnevni prinos može biti do 5 kg nektara, ukupan prinos do 40 kg po košnici. Na površini od 1 ha prinosi mogu biti oko 250 kg meda. Med je tamnocrvenkast, intenzivna mirisa na metvicu i brzo kristalizira.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Mentha potječe od imena nimfe Mente u grčkoj mitologiji, koja je zbog ljubovanja s bogom podzemlja Hadom bila pretvorena u grm od njegove žene Perzefone. Ime vrste pulegium potječe od latinske riječi pulex (buha) zato što se biljka u prošlosti koristila za odvraćivanje insekata. Na stranim jezicima poznata je kao pennyroyal, squaw mint, mosquito plant, pudding grass (eng.), Polei-Minze (njem.), menthe pouliot (fr.), menta poleggio (tal.), menta poleo (špa.), poejo, hortelãzinho (port.), plazeča meta, polaj (slo.)., barska nana, barski bosiljak, drobna metvica, poljačak (sr.).

Upotreba

Listovi se u malim količinama mogu koristiti u čajevima ili za aromatiziranje jela.

Od listova se može proizvesti eterično ulje, no takvo ulje je bogato toksičnim spojem pulegonom zbog čega je otrovno za jetru, bubrege i djeluje abortivno, zabilježena su smrtna trovanja cura koja su htjela biljku koristiti za pobačaj.[2] Može biti korisna za smirivanje tegoba želuca, no treba biti oprezan. Trudnice bi ju trebale izbjegavati.

Galerija fotografija

Pregled lokacija