Dugolisna metvica Mentha longifolia

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Mentha longifolia
Sinonimi:
Mentha illyrica Borbás et Heinr.Braun, Mentha incana Willd., Mentha sylvestris L., Mentha undulata Willd.

Karakteristike

Dugolisna metvica (Mentha longifolia (L.) Huds.) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, četverobridna, u gornjem dijelu jako razgranata i prekrivena gustim, sitnim, sivobijelim dlakama, naraste do 100 cm visine. Podanak je dug i razgranat. Listovi su nasuprotni, jajasto lancetasti, nazubljenih rubova, ušiljenih vrhova, na licu su goli, naličje im je prekriveno gustim dlačicama, donji listovi su na kratkim peteljkama, ostali su sjedeći, dužine su 5-10 cm, širine 1,5-3 cm. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u guste duguljaste cvatove nalik na klasove. Sastavljeni su uskozvonaste, gusto dlakave, zvonolike čaške koja ima 5 zubaca, vjenčić je svijetloljubičast, dug oko 0,5 cm, razdijeljen na 4 dijela. Prašnika ima 4, iste su dužine. Plodnica tučka je nadrasla. Cvate od lipnja do rujna. Plod je jajoliki kalavac koji se raspada na 4 sitna plodića.

Dobra je medonosna biljka, pčele posjećuju cvjetove sakupljajući mnogo nektara i malo peluda.

Stanište

Rasprostranjena je na području većeg dijela Europe i u Maloj Aziji. Raste na vlažnim livadama, travnjacima i pašnjacima, uz obale rijeke i potoka, uz puteve i rubove šuma, od nizinskog dijela do 1500 m nadmorske visine. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Mentha potječe od imena nimfe Mente u grčkoj mitologiji, koja je zbog ljubovanja s bogom podzemlja Hadom bila pretvorena u grm od njegove žene Perzefone. Perzefonina majka i boginja plodnosti Demetra, osudila je Mentu na sterilnost, te biljka ne daje plodove. Poznata je i pod nazivom konjska metvica, što je vidljivo u nekim stranim nazivima. Na stranim jezicima nazivi su horse mint (eng.), Rossminze (njem.), menthe sylvestre, menthe à feuilles longues (fr.), menta a foglie lunghe (tal.), menta de caballo (špa.), menta-silvestre (port.), dolgolistna meta (slo.).

Upotreba

Listovi se u manjim količinama mogu koristiti kao čaj i osvježavajuće napitke. Sadrže oko 1% eteričnog ulja.[1]

Galerija fotografija

Podijeli