Preskoči do glavnog sadržaja

Lisnati kelj

Brassica oleracea var. acephala 'Toscano'

Karakteristike

Lisnati kelj ili crni kelj (Brassica oleracea var. acephala ‘Toscano’) je dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Raste kao mali razgranati grmić stvarajući mnoge listove. Korijen je vretenast i vrlo dobro razgranat. Cvate u drugoj godini, malim žutim cvjetovima izgledom karakterističnim za krstašice. Nakon uspješnog oprašivanja počinju se stvarati duge tanke mahunice pune sjemena. Kao povrtna biljka poznata je bila starim Grcima i Rimljanima no smatra se da mu je dom Toskana (regija u središnjoj Italiji). gdje je poznat pod nazivom Cavolo Nero, što znači crni kelj.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
- - - -
Veljača
- - - -
Ožujak
- - - -
Travanj
- - -
Svibanj
- - -
Lipanj
- -
Srpanj
- - -
Kolovoz
- - -
Rujan
- - -
Listopad
- - -
Studeni
- - -
Prosinac
- - -

Etimologija

Ime vrste oleracea epitet je koji znači da je upotrebljiv kao povrće. Ime varijeteta acephala grčka je riječ i znači bez glave (– bez, kephale – glava).[1] Na stranim jezicima poznat je kao lacinato kale (eng.), Palmkohl (njem.), chou palmier (fr.), cavolo nero (tal.), listnati ohrovt (slo.).

Uzgoj

Sjeme možemo sijati od početka proljeća pa do sredine ljeta. Kao biljka u vrtu iznimno je zahvalna. Stvara duguljaste listove kroz cijelu vrtlarsku sezonu što ih češće konzumirate tim bolje, a smatra se da je poslije prvih mrazeva čak i boljeg okusa. Raste kao malo stabalce i neprestano stvara nove izdanke iz glavne stabljike koji će i sami rađati nove listove. Međutim, ipak preporučamo takve izdanke otkidati jer će u protivnom listovi biti manje površine i uži. Ukoliko se listovi ostave netaknutim, oni žute i opadaju.

Upotreba

Listove se kidaju prema potrebi te se koriste kao i uobičajen kelj. Najveću kvalitetu imaju sirovi listovi od kojih se uz dodatak jabuke ili mrkve mogu raditi zeleni sokovi, no mogu se kuhati i dodavati varivima. Naš omiljen recept je salata od krumpira.

Galerija fotografija

Pregled lokacija