Preskoči do glavnog sadržaja

Krunična šumarica

Anemone coronaria

Karakteristike

Krunična šumarica (Anemone coronaria L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Naraste 20-50 cm visine. Lukovica je kompaktna i plosnata. Prizemni listovi su skupljeni u rozetu, urezanih su režnjeva i fino nazubljenih rubova, listovi na stabljici su u pršljenu na polovici stabljike. Cvjetovi su pojedinačni, nalaze se na vrhu uspravne stapke, promjera su 3-8 cm, sastavljeni su od 5-8 latica, prašnici su mnogobrojni i tamnoljubičaste boje.

Uzgoj

Rasprostranjena je na području oko Mediterana, u južnoj Europi, jugozapadnoj Aziji. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem u proljeće ili jesen na razmak od 15 cm. Odgovara joj polusunčano ili sjenovito stanište, svježa, rahla i humusna zemlja, ne izdrži dugo u hladnoj klimi.

Etimologija

Naziv roda Anemona prema Teofrastu potječe od grčke riječi za vjetar – anemos, zbog cvjetova koji se i na lagan povjetarca zanjišu. Ime vrste coronaria znači okrunjen.[1]  Na stranim jezicima nazivi su poppy anemone, Spanish marigold (eng.), Kronen-Anemone, Garten-Anemone (njem.), anémone couronnée, anémone coronaire, anémone de Caen (fr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija