Bijela šumarica Anemone nemorosa

Carstvo:
Red:
Ranunculales
Porodica:
Vrsta:
Anemone nemorosa

Karakteristike

Bijela šumarica (Anemone nemorosa L.) je zeljasta trajna biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna, gola ili malo dlakava, niskog rasta, visoka 20 cm visine. Rizom joj je vodoravan, vitak, žute ili polusmeđe boje. Listovi su trodijelni, srednji dio je podijeljen na tri a dva sporedna imaju po dva duboko urezana režnja. Prizemni listovi nalaze se na dugačkim peteljkama, listovi u srednjem dijelu su smješteni u pršljenovima i manji su. Cvjetovi su pojedinačni, krupni, promjera oko 1,5-4 cm, nalaze se na dugim drškama. Ocvijeće se sastoji od šest duguljasto jajastih bijelih lapova, ponekad ružičasto nahukanih posebno s vanjske strane. Prašnika ima 10-20, antere su im žute. Plodnice su brojne, nadrasle, svaka sadrži jedan sjemeni zametak. Cvate od ožujka do svibnja. Plodovi su jednosjemeni oraščići.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta u skoro cijeloj Europi i zapadnoj Aziji, unešena je u Sjevernu Ameriku. Raste unutar ili na rubovima svijetlih, listopadnih šuma i šikara, često u gustim skupinama prekriva šumsko tlo prije nego što stabla prolistaju. Vrlo je česta vrsta, možemo je naći u nizinskom i brdskom području. Zaštićena je biljka. Uzgaja se i kao ukrasna biljka te je razvijen velik broj kultivara koji su obično većih cvjetova. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem i sadnjom na razmak od 15 cm, potom se dalje samostalno širi. Odgovara joj polusjenovita mjesta, plodna i dobro drenirana zemlja.

Etimologija

Naziv roda Anemona prema Teofrastu potječe od grčke riječi za vjetar – anemos, zbog cvjetova koji se i na lagan povjetarca zanjišu.[1] Ime vrste nemorosa ukazuje na stanište, potječe od latinske riječi nemus (šuma). Na stranim jezicima nazivi su wood anemone, windflower, thimbleweed, smell fox (eng.), Buschwindröschen (njem.), anémone sylvie, anémone des bois, sylvie (fr.), anemone dei boschi (tal.), anémona de bosque, flor del viento, olor de zorro (špa.), podlesna vetrnica (slo.), šumska breberina (sr.).

Upotreba

Otrovna je biljka.

Galerija fotografija

Podijeli