Preskoči do glavnog sadržaja

Japanski drijen

Cornus kousa

Karakteristike

Japanski drijen (Cornus kousa F.Buerger ex Hance) je listopadno stablo iz porodice svibovina (Cornaceae). Naraste 8-12 m visine. Mladi izboji su tamnosmeđi, vitki, prekriveni lenticelama, pupoljci su konični. Listovi su nasuprotni, jednostavni, široko eliptični, dugi 5-10 cm, na rubovima dlakavi, u jesen crveni. Cvjetovi su dvospolni, mali, zelenkastožuti, gusto skupljeni u manje cvatove, okruženi su bijelim, oko 3-5 cm velikim pricvjetnim listovima koji su na vrhu ušiljeni. Cvate u svibnju i lipnju kroz 4-6 tjedna. Plodovi su okruglaste bobe velike 2-3 cm, u početku zeleni, dozrijevanjem u rujnu i listopadu postanu crveni te podsjećaju na plodove jagoda.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u istočnoj Aziji (Japan, Kina, Koreja, Tajvan) gdje raste na sjenovitim mjestima, uz potoke i u rijetkim šumama, u brdskim i planinskim krajevima. Uzgaja se kao ukrasna biljka. Razmnožava se sjemenom ili reznicama. Sporog je rasta, odgovara mu puno sunce do djelomična sjena, odgovara mu vlažna, dobro drenirana zemlja kiselkaste reakcije. Razvijen je velik broj kultivara.

Etimologija

Naziv roda Cornus potječe od latinske riječi cornu (rog), dano je zbog čvrstoće i izgleda drva na rog vola.[1] Ime vrste kousa japanski je naziv za stablo. Na stranim jezicima nazivi su Kousa dogwood, Japanese dogwood, Chinese dogwood, Korean dogwood (eng.), Asiatischer Blüten-Hartriegel (njem.), cornouiller du Japon (fr.), japonski dren (slo.).

Upotreba

Jestivi su plodovi, mogu se konzumirati sirovi ili se termički obrade.

Galerija fotografija

Pregled lokacija