Preskoči do glavnog sadržaja

Cvjetni drijen

Cornus florida

Karakteristike

Cvjetni drijen (Cornus florida L.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice svibovina (Cornaceae). Naraste do 6 m visine, grane su raširene, krošnja je široka i niska. Kora je u početku zelenkastocrvenkasta, kasnije postane siva i ispucala u ljuske. Listovi su nasuprotni, jednostavni, eliptični, dugi 8-15 cm, široki 4-6 cm, vrhovi su ušiljeni, cjelovitih rubova, na licu zeleni i goli, naličje je bjelkasto i uzduž nervature dlakavo, ujesen postanu crveni do tamnoljubičasti, nalaze se na peteljci dugoj oko 1,5 cm. Cvjetovi su dvospolni, sitni, zelenkastobijeli, skupljeni u guste glavice, okružuju ih 4 krupna, bijela, pricvjetna lista velika i do 3 cm koja na vrhu obično imaju usjek. Cvatu u svibnju. Plodovi su izdužene crvene koštunice, duge 1-1,5 cm, široke oko 8 mm, dozrijevaju u rujnu i listopadu.

Stanište

Rasprostranjeno je stablo u srednjoj i istočnoj Sjevernoj Americi gdje raste na rubovima šuma, u Europu je unešen u prvom drijelu 18. stoljeća kao ukrasni grm. Sadi se kao soliter ili u grupama. Odgovaraju mu topla i sunčana ili polusjenovita mjesta, svježa i plodna zemljišta kiselkaste reakcije. Razmnožava se sjemenom, reznicama, korijenovim izdancima. Osrednje je brzine rasta. Otporno je stablo i nije ga potrebno orezivati.

Razvijeno je više ukrasnih formi od kojih su najčešći oni crvenih pricvjetnih listova.

Etimologija

Naziv roda Cornus potječe od latinske riječi cornu (rog), dano je zbog čvrstoće i izgleda drva na rog vola. Ime vrste florida znači cvjetan.[1] Na stranim jezicima nazivi su flowering dogwood (eng.), Blüten-Hartriegel, Amerikanischer Blumen-Hartriegel (njem.), cornouiller à fleurs, cornouiller à fleurs d’Amérique, bois-de-chien (fr.), corniolo da fiore (tal.), ameriški dren cvetličar (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija