Preskoči do glavnog sadržaja

Hrast plutnjak

Quercus suber

Karakteristike

Hrast plutnjak (Quercus suber L.) je zimzeleno stablo iz porodice bukva (Fagaceae). Naraste do 15 m visine, tvoreći široku, zaobljenu i nepravilnu krošnju. Deblo promjera do 4 metra, kora je u početku glatka, kasnije jako debela i plutasta, bjelkasta izvana, iznutra crvenkasta. Mlade grančice su tanke i gusto prekrivene dlačicama. Listovi su naizmjenični, jednostavni, jajasti, dugi 3-7 cm, široki 2-4 cm, kožasti, na licu tamnozeleni, sjajni i glatki, naličje je svjetlije i zvjezdasto dlakavo, rubovi su nazubljeni i često podvijeni, nalaze se na dlakavoj, oko 5-15 mm dugoj peteljci. Cvjetovi su jednodomni, jednospolni, muški su u visećim resama, ženski su po 2-5 Cvate u travnju i svibnju. Plod je žir velik 2-4 cm, širok oko 1,5 cm, nalazi se do polovice ili do trećine u kapici koja ima sivkaste, izdužene i dlakave ljuske.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj i jugozapadnoj Europi i sjeverozapadnoj Aziji. Kod nas ne raste prirodno već samo kao sađeno stablo. Odgovara mu sunčano stanište, suho, pjeskovito i kiselkasto zemljište. Opisano je više varijeteta i hibrida. Živi do 300 godina, cvate nakon 10 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Quercus bilo je ime kod Rimljana za hrast. Vjerojatno potječe od keltske riječi quer (lijepo) i cuer (drvo), ili iz grčke riječi kerchein (hrapav), zbog kore. Ime vrste suber znači pluto. Na stranim jezicima nazivi su cork oak (eng.), Korkeiche (njem.), chêne-liège, corcier (fr.), sughera (tal.), alcornoque mediterráneo (špa.), sobreiro, sobro (port.), hrast plutovec (slo.).

Upotreba

Od zadebljane kore drva proizvodi se pluto, vodonepropusni metarijal od koje se primjerice izrađuju vinski čepovi. Kora se guli otprilike svakih 10 godina koliko je stablo potrebno da ju obnovi. Prva pluta koja se skida ne koristi se, već nakon skidanje te plute stvara se druga pluta koja se skida i upotrebljava.

Galerija fotografija

Pregled lokacija