Hrast cer Quercus cerris

Carstvo:
Red:
Fagales
Porodica:
Vrsta:
Quercus cerris
Sinonimi:
Quercus austriaca Willd.

Karakteristike

Hrast cer (Quercus cerris L.) je listopadno stablo iz porodice bukva (Fagaceae). Naraste do 40 m visine tvoreći deblo promjera do 1 m i širokočunjastu krošnju. Korijenski sustav je dobro razvijen s jakim centralnim korijenom. Kora je siva, debela, duboko uzdužno i plitko poprečno izbrazdana, u osnovi deblo je crvenkasto i ta boja se nazire u rupama između brazda. Pupoljci su dugi do 2 cm, imaju više karakterističnih smeđih, jezičastih listića dugih do 2 cm. Listovi su naizmjenični, jednostavni, kožasti, urezani, dugi 7-14 cm, široki 3-9 cm, na licu tamnozeleni i sjajni, na naličju sivkasti ili žućkasti i malo dlakavi, nalaze se na dlakavoj peteljci dugoj 0,5-2,5 cm. Kada se osuše ujesen, zadržavaju se na stablu do proljeća. Cvjetovi su jednospolni, jednodomni, muški cvjetovi su skupljeni u viseće rastresite cvatove duge 5-8 cm, ženski su pojedinačno ili skupljeni po 2-5 na dlakavoj peteljci i jedva su primjetni. Cvate istodobno s listanjem u travnju i svibnju. Plod je žir koji raste pojedinačno ili ih je po 2-4 zajedno na dršci dugoj do 3 cm. Dugi su 2-4 cm, široki oko 2 cm, na vrhu malo plosnati, po dužini sitno izbrazdani, kapica žira je poluokruglasta, do 2 cm duga i do 3 cm široka, prekrivena čekinjama dugima i do 1 cm. Dozrijeva tek druge godine ujesen, 18 mjeseci nakon oprašivanja.

Stanište

Rasprostranjen je u jugoistočnoj Europi i zapadnoj Aziji. Raste na brežuljkastim područjima, u listopadnim šumama na suhim i dubljim zemljištima slabo kisele reakcije. Živi do 300 godina. Uzgaja se kao ukrasna biljka, opisano je više formi. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Quercus bilo je ime kod Rimljana za hrast. Vjerojatno potječe od keltske riječi quer (lijepo) i cuer (drvo), ili iz grčke riječi kerchein (hrapav), zbog kore. Ime vrste cerris bilo je ime za vrstu kod Plinija i rimskog poljoprivrednog pisca Kolumele.[1] Na stranim jezicima nazivi su Turkey oak, Austrian oak (eng.), Zerreiche (njem), chêne chevelu, chêne lombard, chêne de Bourgogne, chêne de Turquie (fr.), cerro (tal.), roble cabelludo, roble cerris, roble de Turquía (špa.), cer (slo.).

Upotreba

Žirevi su jestivi.[2] Prije upotrebe potrebno ih je staviti na duže vrijeme u vodu i kuhati da se tanini izvuču i vodu izliti, može ih se peći i samljeti u brašno.

Drvo je lomljivo, na zraku popuca i nije toliko kvalitetno kao druge vrste hrasta.

Galerija fotografija

Podijeli