Himalajski borovac Pinus wallichiana

Carstvo:
Red:
Pinales
Porodica:
Rod:
Podrod:
Strobus
Vrsta:
Pinus wallichiana
Sinonimi:
Pinus excelsa Wall., Pinus griffithii McClelland, Pinus chylla Lodd.

Karakteristike

Himalajski borovac (Pinus wallichiana A. B. Jacks.) je zimzeleno drvo iz porodice borovki (Pinaceae). Stablo naraste 30-50 metara tvoreći široku i prozračnu, piramidalnu krošnju. Kora na mladim stablima je sivozelena, glatka, kasnije postaje tamnosiva i ispucana. Mlade grane su gole, mladi izdanci su plavkasti, kasnije postanu sivkastozeleni. Listovi su igličasti, plavkastozeleni, dugi 15-20 cm, jako tanki, smještene su po pet zajedno u snopiću. Češeri su dugački 15-30 cm, široki 5-7 cm, cilindrični, često prekriveni smolom, tankih su ljusaka, u početku su uspravni, kasnije postanu viseći, nalaze se na 2-5 cm dugim peteljkama. Dozrijevaju u drugoj godini u listopadu, sadrže sjemenke dugačke 5-9 mm s krilcem dugim oko 2 cm.

Stanište

Prirodno raste u srednjoj Aziji (Afganistan, Pakistan, Indija, Nepal, Tibet, Kina) na planinskim područjima južnih i zapadnih Himalaja, od 1500 do 3400 metara nadmorske visine.

Uzgoj

Uzgaja se kao ukrasno stablo u parkovima i velikim dvorištima. Sadi se pojedinačno ili u skupinama, no traži dovoljno mjesta za nesmetan rast. Vrlo je dekorativno zbog iglica koje nježno u čupercima padaju. Otporno je na gradska onečišćenja i na mraz, no ne podnosi sušu i potrebna mu je zaštita od vjetra. Hladne temperature podnosi do -30°C. Odgovara mu svježa i dobro drenirana zemlja. Relativno je brzog rasta. Živi do 400 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Pinus staro je ime za borove koje je je bilo u širokoj upotrebi za sve crnogorične biljke, ali isto tako i za biljke koje nemaju veze s porodicom borovki (Pinaceae), kao npr. za rod joha (Alnus) zbog malih češerića.[1] Latinsko ime vrste dobio je prema danskom botaničaru Nathanielu Wallichu (1786. – 1854.) koji je radio u Kraljevini Butan u planinskom lancu Himalaja. Na stranim jezicima nazivi su Bhutan pine, blue pine, Himalayan pine (eng.), Tränen-Kiefer (njem.), pin de l’Himalaya, pin pleureur de l’Himalaya (fr.), pino dell’Himalaya (tal.), pino azul del Himalaya, pino de Bhután (špa.), himalajski bor (slo.).

Upotreba

Drvo je tvrdo i trajno, koristi se u izradi namještaja, ograda i sl.

Galerija fotografija

Podijeli