Preskoči do glavnog sadržaja

Smolasti bor

Pinus rigida

Karakteristike

Smolasti bor (Pinus rigida Mill.) je crnogorično stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 30 m visine. U početku raste tvoreći široko piramidalnu krošnju koja je kasnije često nepravilna. Kora debla je debela oko 5 cm i duboko izbrazdana. Listovi su igličasti, dugi 6-13 cm, malo uvijeni, skupljeni po 3 u čuperku. Češeri su jajoliki, dugi 4-7 cm, skupljeni po 3-5, dozrijevaju nakon dvije godine. Sadrže trokutaste sjemenke, duge 4-5 mm, krilca su duga 15-21 mm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u istočnoj Sjevernoj Americi. Srednje je brzine rasta, živi do 200 godina. Otporan je na niske temperature, podnosi suha i vlažna zemljišta slabe kvalitete. Zbog često nepravilnog rasta ne sadi se radi drva. Stablo ima sposobnost oporaviti se nakon ozlijeđivanja ili požara, stvarajući nove izboje iz panjeva. Popularan je u uzgoju kao bonsai stablo. Razmnožava se sjetvom, a prije sjetve sjemenu nije potrebna stratifikacija.

Etimologija

Latinsko ime roda Pinus staro je ime za borove koje se često koristilo i za druge crnogorične biljke, ali i za biljke koje nemaju veze s porodicom borovki (Pinaceae), kao npr. za rod joha (Alnus) zbog malih češerića.[1] Ime vrste rigida znači krut. Na stranim jezicima nazivi su pitch pine (eng.), Pech-Kiefer (njem.), pin rigide (fr.), pino rigido (tal.), pino bronco (špa.).

Upotreba

Drvo je smolasto, trajno, otporno na truljenje, pogodno za obradu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija