Preskoči do glavnog sadržaja

Brezovka

Lactarius torminosus

Karakteristike

Brezovka ili runjava mliječnica (Lactarius torminosus (Schaeff.) Gray) je vrsta otrovne gljive iz porodice Russulaceae. Klobuk je narančastocrven s izraženim koncentričnim krugovima, u početku je izbočen, kasnije postane otvoren i ljevkasto ulegnut, rub je jako uvijen, površina je prekrivena narančastim dlačicama, širok 3-8 cm. Listići su bijelonarančasti, gusti su, uski i tanki, nejednako dugi, malo se spuštaju niz stručak. Stručak je u gornjem dijelu deblji, boje klobuka, u početku pun, kasnije postane šupalj, naraste 2-7 cm visine, promjera 8-20 mm. Meso je u početku bijelo, kasnije narančastocrveno, debelo, na prerezu pušta bijeli mliječni sok, slatkastog je mirisa, ljutog do gorkog okusa. Spore su okruglaste, otisak je boje pijeska.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, dijelovima Azije, u sjevernoj Africi i u Sjevernoj Americi. Raste ljeti i u jesen, isključivo ispod običnih breza (Betula pendula).

Etimologija

Naziv roda Lactarius potječe od latinske riječi lac (mlijeko), zbog mliječnog soka koju gljive izlučuju kada se prerežu ili oštete.[1] Na stranim jezicima nazivi su woolly milkcap, bearded milkcap (eng.), Birken-Milchling (njem.), lactaire à toison, lactaire aux coliques, lactaire aux tranchées (fr.), falso níscalo (špa.), kosmata mlečnica (slo.), brezina mlečica (sr.).

Upotreba

Nejestiva je gljiva i blago otrovna, uzrokuje probavne probleme.

Galerija fotografija

Pregled lokacija