Rujnica Lactarius deliciosus

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Russulales
Porodica:
Vrsta:
Lactarius deliciosus
Sinonimi:
Agaricus deliciosus L., Galorrheus deliciosus (L.) P.Kumm., Lactifluus deliciosus (L.) Kuntze

Karakteristike

Obična ili plemenita rujnica (Lactarius deliciosus (L. ex Fr.) S.F.Gray) je jestiva gljiva iz porodice Russulaceae. Klobuk je narančastocrvenkast, u početku izbočen, kasnije otvoren, plosnat s udubljenjem, u starosti ljevkast. Ima jasno izražene tamnije koncentrične krugove, mesnat je, mazav, gol, rub je podvijen, širok 5-15 cm. Listići su narančasti, na dodir postaju slabo zelenkasti, gusti, tanki, lomljivi, malo silazeći po stručku. Stručak je narančaste boje kao i klobuk, valjkast, u donjem dijelu uži i s plitkim rupicama, u početku je pun, kasnije postane šupalj, nema vjenčić, visok 3-8 cm, promjera 10-25 mm. Meso je blijedo do žućkastonarančasto, pod kožicom klobuka je narančasto, na zraku pozeleni, na prerezu pušta narančastocrveno mlijeko, tvrdo, ugodnog je slatkastog mirisa i okusa. Spore su eliptične, otisak je smeđe boje.

Stanište

Rasprostranjena je u gotovo cijeloj Europi, izuzev krajnjeg sjevera. Raste pojedinačno ili u skupinama od kraja ljeta do kasne jeseni od nizinskih do planinskih područja. Raste u crnogoričnim šumama (bor, smreka), grmljima, na šumskim čistinima, uz rubove šuma i šumske puteve. Voli rasti na kiselkastim tlima na travi i mahovini, pogotovo ispod bora i smreka.

Etimologija

Naziv roda Lactarius potječe od latinske riječi lac (mlijeko), zbog mliječnog soka koju gljive izlučuju kada se prerežu ili oštete. Ime vrste delicious potječe od latinske riječi delicia (užitak).[1] Naziv rujnica dobila je jer je najviše ima u mjesecu rujnu, ili prema mliječnom soku koje je rujne (crvene) boje. Drugi narodni naziv brinovka dobila je jer ju je narod često nalazio ispod brina (borovica, Juniperus communis).[2] Na stranim jezicima nazivi su saffron milk cap, red pine mushroom (eng.), Edel-Reizker, Echte Reizker (njem.), lactaire délicieux, rude (fr.), sanguinaccio, sanguinello, penneggiola, rossella (tal.), mízcalo, níscalo, robellón (špa.), sancha, tancha, pinheira, vaca-vermelha, míscaro, níscaro (port.), užitna sirovka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. Osim uobičajene pripreme kuhanjem, pečenjem, može se konzumirati i sirova, sušiti, kiseliti ili prerađivati u ekstrakt – gljive se kuhaju u vlastitom soku koji se pretoči u drugu posudu, malo posoli i zakuha dok ne postane kao sirup. Takav ekstrakt dodaje se drugim jelima prema želji.

Galerija fotografija

Podijeli