Preskoči do glavnog sadržaja

Bukova mliječnica

Lactarius blennius

Karakteristike

Bukova mliječnica ili viskozna mliječnica (Lactarius blennius (Fr.) Fr.) je vrsta nejestive gljive iz porodice Russulaceae. Klobuk je zelenkast je s izraženim tamnim koncentričnim krugovima, u početku je izbočen, kasnije otvoren i ulegnut, za kišnog vremena je sluzav i ljepljiv,  na rubu je uvijen, širok 4-10 cm. Listići su bijeli, na dodir postanu smećkastosivi, gusti su i tanki, prirasli na stručak ili malo silazeći. Stručak je svjetliji od klobuka, spužvast, u početku pun, kasnije šupalj, ljepljiv, visok do 8 cm. Meso je bijelo, na prerezu mijenja boju u sivozelenkastu i pušta bijelo mlijeko koje kasnije postane sivo, neizraženog je mirisa, mekano i lomljivo, okus je malo slatkast, kasnije gorak. Spore su eliptične, otisak je zelenkastobijel.

Stanište

Rasprostranjena je uglavnom na području Europe. Raste ljeti i u jesen, staništa su listopadne šume, voli rasti ispod bukva (Fagus sylvatica).

Etimologija

Naziv roda Lactarius potječe od latinske riječi lac (mlijeko), zbog mliječnog soka koju gljive izlučuju kada se prerežu ili oštete.[1] Na stranim jezicima nazivi su slimy milkcap, beech milkcap (eng.), Graugrüne Milchling (njem.), bukova mlečnica (slo.).

Upotreba

Smatra se nejestivom, premda je neki autori smatraju jestivom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija