Preskoči do glavnog sadržaja

Lažna rujnica

Lactarius chrysorrheus

Karakteristike

Lažna rujnica (Lactarius chrysorrheus Fr.) je vrsta nejestive gljive iz porodice Russulaceae. Klobuk je narančastožute boje, izraženi su tamniji koncentrični krugovi, u početku je polukružan, kasnije raširen, u središnjem dijelu je ulegnut i tamniji, rubovi su uvijeni, gladak je, širok 4-7 cm. Listići su bijeli, kasnije žućkasti, račvaju se, prirasli ili malo silazni. Stručak je bijel s narančastim mrljama, valjkast, gladak, u početku pun, kasnije postane šupalj, visok 3-8 cm, promjera 6-10 mm. Meso je bijelo, na prerezu pušta bijelo mlijeko koje postane zlatnožuto, mekano je, tanko, bez mirisa, gorkastog okusa. Spore su ovalne, bradavičaste, otisak je bjelkast.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, dijelovima Azije, sjeverne Afrike i u Sjevernoj Americi. Raste ljeti i u jesen, često je možemo naći u listopadnim šumama (hrast, kesten).

Etimologija

Naziv roda Lactarius potječe od latinske riječi lac (mlijeko), zbog mliječnog soka koju gljive izlučuju kada se prerežu ili oštete.[1] Ime vrste chrysorrheus potječe od grčkih riječi chryso (zlatan) i rheos (tok, potok, bujica), zbog zlatnožute boje mliječnog soka. Na stranim jezicima nazivi su yellowdrop milkcap (eng.), Goldflüssige Milchling (njem.), lactaire à lait jaune (fr.), falsa penneggiola (tal.), zlatosočna mlečnica (slo.).

Upotreba

Nije jestiva, premda nije otrovna. Uzrokuje probavne tegobe.

Galerija fotografija

Pregled lokacija