Brekinja Sorbus torminalis

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Podrod:
Torminaria
Vrsta:
Sorbus torminalis
Sinonimi:
Crataegus torminalis L., Pyrus torminalis (L.) Ehrh., Torminaria clusii Roem.

Karakteristike

Brekinja (Sorbus torminalis (L.) Crantz) je listopadno stablo iz porodice ruža (Rosaceae). Naraste do 15 m visine tvoreći razgranatu i gustu, okruglastu krošnju. Promjer debla je do 70 cm, korijenski sustav je dobro razvijen. Kora mu je u početku žutosmeđa ili crvenkastosmeđa, glatka, kasnije tamnosiva, uzdužno plitko ispucana i ljušti se. Pupovi su goli i sjajni, zeleni ili smeđi, dugi oko 6 mm, vršni pupovi su jajasti do kuglasti, postrani pupovi zaobljeni ili malo ušiljeni, odstoje od grane. Listovi su dublje su ili pliće urezani na 5-7 ušiljenih režnjeva, dugi do 10 cm, široki 5-10 cm, nejednoliko nazubljeni i nalaze se na usko žljebastoj peteljci koja je u početku dlakava i duga 2-4 cm, na licu su tamnozeleni, goli i sjajni, naličje im je sivozeleno i često dlakavo, ujesen poprime žutu i crvenosmeđu boju prije nego otpadnu. Cvjetovi su dvospolni, jednodomni, promjera 6-10 mm, skupljeni u uspravne paštitaste vršne cvatove. Lapova čaške ima 5, trokutasti su, s vanjske strane goli, iznutra malo dlakavi. Latica vjenčića ima također 5, okruglaste su, bijele, gole. Prašnici su mnogobrojni, prašničke niti su bjelkaste. Plodnica je podrasla s dva vrata. Cvatu u svibnju i lipnju. Pčele ih rado posjećuju te sa njih sakupljaju nektar i pelud. Plodovi su eliptični, kruškoliki ili okruglasti, veličine 1-2 cm, u početku su crvenkastožuti, dozrijevaju u kolovozu i rujnu kada postanu smeđi i poprime bijele pjegice, sadrže 2 izdužene, tamnosmeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe, u dijelovima Azije i Afrike. Raste pojedinačno ili u manjim grupama na svježim, dubokim, bogatim tlima u šumama, od nizina do 1500 m nadmorske visine. Uzgaja se i kao ukrasno stablo u parkovima. Razmnožava se sjemenom ili vegetativno. Otporna je na niske temperature, odgovara joj duboka i hranjiva zemlja. Sporog je rasta, živi preko 100 godina.

Etimologija

Ime roda Sorbus potječe od latinske riječi sorbum što je bio naziv za plodove prave oskoruše (Sorbus domestica). Ime vrste torminalis dolazi od riječi tormina (dizenterija), zbog njenog liječenja.[1] Na stranim jezicima nazivi su wild service tree, chequer tree, checker tree (eng.), Elsbeere (njem.), alisier torminal, alisier des bois, sorbier torminal (fr.), sorbo ciavardello (tal.), serbal silvestre, mostajo de perucos (špa.), brek (slo.).

Upotreba

Jestivi su plodovi koji se beru najbolje nakon što ih opari mraz. Mogu se jesti sirovi no obično se prerađuju u marmelade i sl. Sadrže oko 10 mg% vitamina C, šećer i organske kiseline, mnogo trjeslovina.[2]

Galerija fotografija

Podijeli