Božićna zvijezda Euphorbia pulcherrima

Carstvo:
Red:
Malpighiales
Porodica:
Vrsta:
Euphorbia pulcherrima

Karakteristike

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima Willd. ex Klotzsch) je listopadni mali grm iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Listovi su krupni, zašiljeni te s jedan ili dva zupca na svakoj strani, tamnozelene su boje i s izraženim žilama. Cvjetovi su skupljeni u cvat na kraju grane, a zaštitni pricvjetni listovi dugi do 15 cm krajem godine dobivaju najčešće jarku crvenu boju iako mogu biti obojeni i u druge boje.

Stanište i uzgoj

Prirodno raste na području Srednje Amerike kao grm do 5 metara visine. U Europu je unešena u prvoj polovici 19. stoljeća te se od tada uzgaja kao ukrasna biljka.

Razmnožavanje je moguće reznicom. Odrežu se mladi bočni izboji i većina listova se odstrani a oni na vrhu skrate na pola. Posadi se u kompostnu zemlju s malo pijeska radi drenaže i čeka dok se ne ukorijeni. Božićnoj zvijezdi odgovara svijetlo mjesto (ali ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti), dobro drenirana, kompostna zemlja i redovito održavanje vlažne zemlje. Kao biljka prirodno tropskog porijekla osjetljiva je na hladnoću. Postoji mnogo kultivara koji su uglavnom rastom ograničeni na veličine do 50 cm, te su im pricvjetni listovi crvenem, bijele ili ružičaste boje.

Potrebno je pripaziti na biljni sok bogat lateksom koji ispušta stabljika ukoliko ju se zareže, kod osjetljivih osoba može prouzročiti alergijsku reakciju na koži.

Etimologija

Latinsko ime roda Euphorbia potječe od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni liječnik kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.).[1] Ime vrste pulcherrima znači najljepša, čime se ukazuje na crvene listove.[2] Na stranim jezicima nazivi su poinsettia, Mexican flame leaf, Christmas star, winter rose (eng.), Weihnachtsstern, Adventsstern, Christstern, Poinsettie (njem.), poinsettia, étoile de Noël (fr.), poinsettia, stella di Natale (tal.), pastora, corona del Inca, flor del Inca, noche buena, flor de pascua, estrella federal (špa.), bico-de-papagaio, flor-do-natal, estrela-do-natal (port.), božična zvezda (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli