Američki jasen Fraxinus americana

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Fraxinus americana
Sinonimi:
Fraxinus acuminata Lam., Fraxinus alba Marshall

Karakteristike

Američki jasen (Fraxinus americana L.) je listopadno stablo iz porodice maslina (Oleaceae). Naraste do 40 m visine, krošnja je piramidalna do široko zaobljena. Deblo je promjera do 150 cm, kora je u početku siva i glatka, kasnije postane tamnosiva i ispucala. Izboji su prekriveni lenticelama. Pupovi su smeđi do smeđecrni, jajasti, dugi oko 5 mm, prekriveni ljuskama, terminalni pupovi su najveći. Listovi su složeni, dugi 10-40 cm, neparno perasti, čine ih 7-3 listića koje su eliptične, na vrhu dugo ušiljene, duge 5-15 cm, široke 2-7,5 cm, cjeloviti ili malo na vrhu slabo nazubljenih rubova, tamnozeleni su, naličje je svjetlije i uzduž nervature dlakavo. Dvodomna je biljka, cvjetovi su jednospolni, skupljeni u duge metličaste cvatove koji rastu na prošlogodišnjim izbojima. Cvate u travnju i svibnju. Plodovi su izdužene perutke, duge 3-5 cm, dozrijevaju u kolovozu i rujnu, sadrže jednu sjemenku.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u središnjem i istočnom području Sjeverne Amerike gdje raste u vlažnim šumama. U Hrvatsku je unešen u 18. stoljeću kao ukrasno stablo i radi pošumljavanja. Odgovaraju mu vlažna područja, podnosi povremeno poplavljena područja. Živi do 200 godina.

Etimologija

Latinski naziv roda Fraxinus potječe od grčke riječi phraxis što znači ograda, ime je dano zbog toga što se drvo jasena odavna koristilo za izradu ograda. Ime vrste ornus potječe od grčkog oreinos (gorski).[1] Ime vrste americana ukazuje na izvorno stanište. Na stranim jezicima nazivi su white ash, American ash (eng.), Weiß-Esche (njem.), frêne blanc, frêne d’Amérique, franc frêne (fr.), fresno blanco americano, fresno americano, fresno blanco (špa.), beli ameriški jesen (slo.).

Upotreba

Drvo je bijelo, gusto, koristi se za izradu alata, namještaja i podova.

Galerija fotografija

Podijeli