Bijeli jasen Fraxinus excelsior

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Fraxinus excelsior
Sinonimi:
Fraxinus appendiculata Pers., Fraxinus simplicifolia Willd.

Karakteristike

Bijeli jasen (Fraxinus excelsior L.) je listopadno stablo iz porodice maslina (Oleaceae). Stablo naraste do 40 metara visine, promjer debla iznosi do 1,7 m. Krošnja je okruglasta, pravilna i prozračna. Kora je u mladosti glatka, zelenkastosiva, kasnije postane tamnosiva i uzdužno mrežasto raspucana. Izboji su krupni, valjkasti, goli, prekriveni krupnim i svijetlim lenticelama. Pupoljci su nasuprotni, krupni, crni, sjajni, goli, vršni pupoljci su veći od postranih pupova koji su otklonjeni od izboja. Listovi su složeni, neparno perasti, dugački do 40 cm, čine ih 7-15 ovalnih lisaka koje su okruglaste osnove, dugi 3-11 cm, široki 1-4 cm, ušiljena vrha, pilastog ruba, na licu zeleni i goli, naličje je svijetlozeleno i jedino su u pazuhu nervature dlakavi. Cvjetovi su većinom dvospolni, bijeli, mirisni, neugledni, bez čaške i vjenčića, skupljeni u početku uspravne, a kasnije viseće metličaste cvatove. Prašnika su dva, kratki su, prašnice su im tamnocrvene ili ljubičaste, tučak ima nadraslu plodnicu, kratak vrat i dvije njuške. Cvatu u travnju i svibnju prije listanja. Plod je okriljeni, jednosjemeni oraščić, na osnovi je plosnat, perutke su duge 2-5 cm, široke 0,5-1 cm, krilce obuhvaća sjemenku do polovine dužine. Dozrijeva u rujnu i listopadu.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na cijeloj sjevernoj polutci. Staništa su mu duboka, svježa i bogata tla, obale rijeka, nalazimo ga kako raste u svijetlim listopadnim šumama, od nizina do 1500 m nadmorske visine. Sadi se kao ukrasno stablo u vrtovima, parkovima i perivojima, kao pojedinačni primjerce, u grupama ili u drvoredima. Razmnožava se sjemenom, ukrasni kultivari razmnožavaju se vegetativno cijepljenjem. Vrlo brzo raste.

Uzgaja se kao ukrasna forma, od važnijih kultivara poznati su:

  • Nana‘ – nižeg rasta, krošnja je okruglasta, listovi su mali, sporog je rasta
  • Pendula‘ – grane su u širokom luku povijene, naraste do 10 m
  • Crispa‘ – listovi su tamnozeleni i kovrčavi
  • Diversifolia“‘ – stablo je veliko, listovi su jednostavni pojedinačni ili tročlani
  • Aurea‘ – listovi su u mladosti žutozeleni, kasnije žuti

Etimologija

Latinski naziv roda Fraxinus potječe od grčke riječi phraxis što znači ograda, ime je dano zbog toga što se drvo jasena odavna koristilo za izradu ograda.[1] Latinsko ime excelsior označuje viši, uzvišeniji čime se ukazuje na visoki rast bijelog jasena,vjerojatno u usporedbi s crnim jasenom (Fraxinus ornus).

Na stranim jezicima nazivi su European ash, common ash (eng.), Gemeine Esche, Gewöhnliche Esche, Hohe Esche (njem.), frêne commun, frêne élevé (fr.), frassino maggiore, frassino comune (tal.), fresno norteño, fresno común, fresno grande (špa.), freixo (port.), beli jesen (slo.), beli jasen (sr.).

Upotreba

Jestivi su mladi zeleni plodovi koji se trebaju kuhati i uložiti u ocat. Mladi proljetni pupovi mogu se također kuhati, konzervirati u octu ili se koristiti sirovi. Listovi se koriste za čaj kod reumatizma i uloga. [2]

Otrovanja bijelim jasenom rijetka su no kod goveda koje u većim količinama jede suho lišće i plodove mogu izazvati začep u knjižavcu i crijevu.[3]

Drvo je kvalitetno, elastično, pogodno za obradu u različite alate, primjerice za izradu ljestvi ili skija.

Galerija fotografija

Podijeli