Preskoči do glavnog sadržaja

Poljski jasen

Fraxinus angustifolia

Karakteristike

Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) je listopadno stablo iz porodice maslina (Oleaceae). Stablo je uspravno, visoko do 30 m, tvori duguljasto ovalnu i zaobljenu krošnju. Korijenov sustav je širok i dobro razvijen. Deblo je promjera do 1 m, kora je u početku maslinastosiva i glatka, kasnije postane siva i uzdužno i poprijeko ispucana. Pupoljci su svijetlo ili tamnosmeđi, bočni su često skupljeni po 3 u pršljenu. Listovi su nasuprotni ili skupljeni po troje, neparno perasti, dugi 15-25 cm, čine ih 3-11 listići koji su dugi 8-10 cm, široki oko 2 cm, nepravilno nazubljenih rubova, na licu goli, na naličju uz glavnu žilu obrasli dlačicama ili goli, svi su gotovo sjedeći izuzev vršnog, ujesen poprime crvenu nijansu. Cvjetovi su dvospolni, crvenkastosmeđi, nemaju čašicu i krunicu, gusto su skupljeni u metličaste cvatove. Cvatu prije listanja u travnju i svibnju. Oprašuju se pomoću kukaca ili vjetra. Plod je okriljeni jednosjemeni oraščić dug 3-4 cm.

Stanište

Rasprostranjeno je u srednjoj i južnoj Europi, jugozapadnoj Aziji i sjeverozapadnoj Africi. Kod nas je autohtona vrsta, često tvori čiste sastojine raste zajedno sa vrbama, topolom, hrastom lužnjaki i crnom johom. Nekad se sadi kao ukrasna vrsta u parkovima i drvoredima. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinski naziv roda Fraxinus potječe od grčke riječi phraxis (ograda, plot), zato što se drvo jasena odavna koristilo za ograđivanje zemljišta.[1] Na stranim jezicima nazivi su narrow-leafed ash (eng.), Schmalblättrige Esche, Quirl-Esche (njem.), frêne à feuilles étroites, frêne du midi, frêne oxyphylle (fr.), frassino meridionale, frassino ossifillo (tal.), fresno de hojas estrechas, fresno de hoja estrecha, fresno del sur (špa.),

Galerija fotografija