Preskoči do glavnog sadržaja

Žuti stolisnik

Achillea filipendulina

Karakteristike

Žuti stolisnik (Achillea filipendulina Lam.) je zeljasta trajna biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Naraste puno više od divljeg stolisnika , do 120 cm visine. Listovi su naizmjenični, linearni, nazubljeni i dlakavi, sivozelenkaste boje. Cvjetovi su skupljeni u velike cvjetne glavice jarkožute boje, do 13 cm široke. Cvatu od lipnja do rujna.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području srednje i jugozapadne Azije, u dijelovima Europe i Sjeverne Amerike je udomaćena. Žuti stolisnik sadimo kao dekorativnu biljku. Razmnožavamo ga sjemenom ili dijeljenjem matične biljke u rano proljeće ili jesen. Najbolje uspijeva na položaju punog sunca i djeluje impozantno sadeći se u gustim skupinama. Raste i na lošijoj zemlji i dobro podnosi sušu. Rezidbom ocvalih cvjetnih glavica potičemo daljnju cvatnju.

Etimologija

Latinsko ime roda Achillea dan je prema starogrčkom mitološkom junaku Ahileju koji je koristio ljekoviti stolisnik (Achillea millefolium) kako bi liječio rane i spriječio krvarenje njegovih vojnika. Na stranim jezicima nazivi su fernleaf yarrow, milfoil, nosebleed (eng.), Goldgarbe, Hohe Schafgarbe, Gelbe Schafgarbe (njem.).

Upotreba

Iako je žuti stolisnik srodnik običnog stolisnika (Achillea millefolium) ova vrsta je samo ukrasnih odlika. No možemo ga sušiti i koristiti u dekorativnim aranžmanima. Cvjetne glavice će zadržati svoju žutu boju ukoliko ih se odreže prije nego što ocvatu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija