Plemeniti stolisnik Achillea nobilis

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Achillea nobilis
Sinonimi:
Chamaemelum achilleum E.H.L.Krause

Karakteristike

Plemeniti stolisnik (Achillea nobilis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, čvrsta, u gornjem dijelu razgranata, prekrivena dlakama, visoka 20-60 cm. Listovi su aromatični, složeni, do trostruko perasto razdijeljeni na međusobno razmaknuti isperke. Cvjetovi su dvospolni, jezičasti cvjetovi su žućkastobijeli, cvatovi su skupljeni u guste paštitaste cvatove. Cvatu u kolovozu i rujnu. Plod je ahenij.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i jugoistočnoj Europi, te u zapadnoj Aziji. Raste na sunčanim, toplim, kamenitim i suhim staništima, na tlima na siromašnim dušikom, od nizina do pretplaninskog pojasa.

Etimologija

Latinsko ime roda Achillea dan je prema starogrčkom mitološkom junaku Ahileju koji je biljku koristio kako bi liječio rane i spriječio krvarenje njegovih vojnika. Hajduci su također znali za njegovu ljekovitu primjenu te je u narodu stolisnik poznat kao hajdučka trava.[1] Na stranim jezicima nazivi su noble yarrow (eng.), Edle Schafgarbe (njem.), achillée noble (fr.), žlahtni rman (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli