Zlatni ljiljan Lilium auratum

Carstvo:
Red:
Liliales
Porodica:
Vrsta:
Lilium auratum
Sinonimi:
Lilium wittei Suringar, Lilium dexteri Hovey ex Duch.

Karakteristike

Zlatni ljiljan (Lilium auratum Lindl.) je zeljasta trajnica iz porodice ljiljana (Liliaceae). Stabljike su visoke do 150 cm. Listovi su naizmjenični, suličasti, dugi 15-20 cm, široki 2-3 cm, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, krupni, veliki do 20 cm, izraženog su mirisa, nalaze se na vrhovima stabljike. Listovi ocvijeća su bijeli, valoviti i vrhovi su povijeni prema nazad, imaju zlatnožute pruge i sitne, crvenkaste pjege. Cvate u srpnju i kolovozu.

Od kultivara postoji primjerice “Rubrum” koji ima bijele cvjetove no listovi ocvijeća imaju crvene crte.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u istočnoj Aziji (Japan, Koreja) gdje raste u planinskim područjima, u Europu je unešena 1862. godine. Uzgaja e kao ukrasna biljka za rubove gredica, cvijeće se obično reže za vaze. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem malih lukovica koje rastu uz matičnu biljku a sade se na dubinu od oko 20 cm. Odgovaraju joj dobro drenirana i vlažna tla, polusjenovito mjesto. Potrebno ju je zaštititi od jake sunčeve svjetlosti a u sjeni brzo propadne.

Etimologija

Latinski naziv roda Lilium potječe od grčke riječi leirios (nježan).[1] Ime vrste auratum potječe od latinske riječi aurum (zlatni). Na stranim jezicima nazivi su golden rayed lily of Japan, goldband lily (eng.), Goldband-Lilie (njem.), lis doré du Japon (fr.), zlatočrtna lilija (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli