Preskoči do glavnog sadržaja

Madonin ljiljan

Lilium candidum

Karakteristike

Madonin ljiljan (Lilium candidum L.) je zeljasta trajnica iz porodice ljiljana (Liliaceae). Poznata je već više od 3 tisućljeća. Postoje razne sorte. Cvjetovi su mirisni, ljevkasti, sastavljeni od šest bijelih latica. Uzduž cvjetne stapke raspoređeni su kopljasti listovi.

Etimologija

Latinski naziv roda Lilium potječe od grčke riječi leirios (nježan). Biljke su tako zvali Rimljani, a naš naziv ljiljan također je izveden iz te riječi. Ime vrste candidum znači bijeli.[1] Na stranim jezicima nazivi su Madonna lily (eng.), Madonnen-Lilie (njem.), lis blanc (fr.), giglio della Madonna (tal.), lirio, azucena (špa.), limbar, bela Alojzijeva lilija (slo.).

Uzgoj

Potrebno mu je sunčano, dobro osvijetljeno mjesto ali zaštićeno od jakog podnevnog sunca. Tlo treba biti humusno, rahlo i propusno. Ukoliko je tlo teško i ilovasto potrebno ga je poboljšati drenažnim slojem pijeska i šljunka ispod nasada.

Lukovice je najbolje posaditi odmah nakon kupnje da se ne bi osušile. Madonin ljiljan sadimo u kasno ljeto ili u ranu jesen i to u skupinama po najmanje 3-5 komada na dubinu od 3 cm. Prilikom sadnje ne gnojimo.

Ljeti ga redovito zalijevamo, no moramo pripaziti da tlo ne bude premokro kako ne bi istrunule lukovice.

Ujesen lišće na stabljikama požuti, tada odrežemo stabljike pri tlu. Zanimljivo je da zimi lisna rozeta bude na površini tla i zelena što nije slučaj s ostalim ljiljanima.

Razmnožavamo ga lukovicama i ljuskama, kod oba načina potrebno je nekoliko godina da lukovica dovoljno ojača te da iz nje izraste biljka koja će procvasti:

  • Razmnožavanje odvajanjem malih lukovica – pored glavne lukovice rastu male lukovice. Ujesen izvadimo lukovicu iz tla te odvojimo male lukovice. Sadimo ih u vrt a ujesen vadimo iz tla sve dok ne dosegnu uobičajenu veličinu. Ukoliko se dogodi da do punog razvoja puste cvjetnu stapku moramo je uklanjati kako bi se energija usmjerila na rast lukovice.
  • Razmnožavanje ljuskama – najbolje je u ranu jesen. Odvojimo mesnate ljuske s glavne lukovice i svaku zasebno posadimo na način da donja polovica ljuske bude u zemlji. Kada se pojave lukovice svaku presadimo u pojedinačnu posudu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija