Preskoči do glavnog sadržaja

Zimska preslica

Equisetum hyemale

Karakteristike

Zimska preslica (Equisetum hyemale L.) je trajna biljka iz porodice preslica (Equisetaceae). Plodni i neplodni izdanci su jednaki i pojavljuju se u isto vrijeme. Narastu do 100 cm visine tvoreći uspravne, uglavnom nerazgranate, šuplje stabljike debljine oko 6 mm, sastavljene od segmenata koji su odijeljeni i grubaste teksture, s mnogim bridastim rebrima. Lisni ovoji su im pretežito bijeli, u donjem dijelu kraće crni, zupci su šiljasti. Na vrhu se nalazi ušiljeni smećkasti strobilus koji stvara spore.

Stanište

Rasprostranjena je na području Europe, sjeverne Azije i Sjeverne Amerike. Raste u skupinama, često u velikim i gustim kolonijama na vlažnim močvarnim livadama, u vlažnim šumama, na obalama rijeka i potoka, u stajaćim vodama, na pjeskovitim zemljištima. Razmnožava se sporama ili podzemnim rizomima. Možemo je naći od nizina do planinskog pojasa 2500 m n. v. Iako je na nekim mjestima nalazimo u velikim skupinama, kod nas se vodi kao osjetljiva i zaštićena je vrsta.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Equisetum potječe od riječi equus (konj) i seta (dlaka), vjerojatno zbog tankih ali krutih izdanaka vrsta u rodu. Ime vrste hyemale znači zimski.[2] Na stranim jezicima nazivi su rough horsetail, scouring rush, dutch rush (eng.), Winter-Schachtelhalm (njem.), prêle d’hiver, jonc hollandais (fr.), equiseto invernale (tal.), equiseto de invierno (špa.), zimska preslica (slo.).

Upotreba

Izdanci se mogu prokuhati i osušiti, te koristiti za fino poliranje drva, za struganje lonaca i drugih materijala.

Galerija fotografija

Pregled lokacija