Preskoči do glavnog sadržaja

Waldsteinova vrba

Salix waldsteiniana

Karakteristike

Waldsteinova vrba (Salix waldsteiniana Willd.) je listopadni grm iz porodice vrba (Salicaceae). Grane su polegnute ili uzdignute, jako razgranate, crvenosmeđe ili žute, sjajne, u početku slabo dlakave, kasnije gole. Narastu do 150 cm visine. Izboji su zelenkastožuti i goli. Listovi su jednostavni, naizmjenični, obrnuto jajasti ili kopljasti, ušiljeni ili tupi, dugi 1-5 cm, široki 5-20 mm, cjeloviti ili malo nazubljenih rubova, šiljasti, u početku su prekriveni svilenastim dlakama, kasnije ogole, na licu su tamnozeleni i sjajni, naličje je svjetlije, plavkastozeleno, izražene su nervature sa 10-14 parova postranih žila, nalaze se na oko 5 mm dugoj peteljci, palistići su sitni i otpadaju. Cvate u lipnju i srpnju istovremeno s listanjem. Cvjetovi su jednospolni, dvodomni, skupljeni u u uspravne, jajaste resaste cvatove (mace), u početku obavijeni dlakama. Muški cvjetovi skupljeni su u gotovo sjedeće rese duge 2-3,5 cm, u početku su jajoliki, kasnije cilindrični, ima 2 prašnika koji su žutih antera. Ženske rese su duge 3-4,5 cm, nalaze se na stapci dugoj do 1 cm, tučak je jedan, sjedeći ili s kratkom drškom. Plod je dlakava čahura duga oko 5 mm, otvara se s dva zaklopca, sadrži sitne sjemenke koje na osnovi imaju čuperak dugih dlaka, dozrijeva od lipnja do kolovoza.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i istočnoj Europi. Raste u šikarama i na otvorenim, svijetlim i polusjenovitim staništima u pretplaninskim i planinskim područjima Alpa, Velebita, Dinare i Karpata. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama ljeti ili u jesen.

Etimologija

Latinski naziv roda Salix bio je naziv kod Rimljana za vrbu. Ime vrste waldsteiniana dano je prema austrijskom prirodoslovcu i istraživaču imena Franz de Paula Adam von Waldstein (1759. – 1823.). Na stranim jezicima nazivi su Waldstein’s willow (eng.), Waldsteins Weide, Bäumchen-Weide (njem.), saule de Waldstein (fr.), salice di Waldstein (tal.), waldsteinova vrba (slo.), valdštajnova vrba (sr.).

Opisao ju je njemački botaničar Carl Ludwig Willdenow (1765. – 1812.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija