Preskoči do glavnog sadržaja

Krhka vrba

Salix fragilis

Karakteristike

Krhka vrba (Salix fragilis L.) je listopadno stablo iz porodice vrba (Salicaceae). Naraste do 20 m visine, krošnja je nepravilna. Uspravnog je rasta, deblo je promjera do 1 metar, kora je siva, u starosti jako uzdužno naborana. Grančice su gole i sjajne, lako lomljive u osnovi na području gdje se drže za stablo. Listovi su lancetasti, dugi 10-15 cm, široki 1,5-3 cm, u donjoj trećini najširi, na licu tamnozeleni i sjajni, naličje im je srebrnasto, nazubljenih rubova, nalaze se na peteljkama. Cvjetovi su jednospolni, muški i ženski cvjetovi su rese duge 3-6 cm. Muški cvijet ima 2 prašnika. Cvatu u travnju i svibnju. Plodovi su smeđe kapsule koje sadrže sitne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i jugozapadnoj Aziji, u dijelu Sjeverne Ameriku, u Južnoj Africi i na Novom Zelandu smatra se invazivnom vrstom. Raste na sunčanim staništima, na vlažnim mjestima, uz obale rijeka i jezera, na dobro dreniranim, umjereno kiselim tlima bogatima humusom. Sjemenke se lako rasprostranjuju vjetrom i vodom, a jednom u doticaju sa zemljom brzo kliju i biljke brzo rastu. Lako se razmnožava i reznicama.

Etimologija

Ime roda Salix bilo je ime kod Rimljana za vrbu. Ime vrste fragilis znači krhak, lomljiv, nježan,[1] zbog lomljivih grančica. Na stranim jezicima nazivi su crack willow, brittle willow (eng.), Bruch-Weide, Knack-Weide (njem.), saule fragile, saule rouge (fr.), salice fragile (tal.), mimbrera frágil (špa.), krhka vrba (slo.), krhka vrba, krta vrba (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija