Velelisna vrba Salix appendiculata

Carstvo:
Red:
Malpighiales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Salix appendiculata
Sinonimi:
Salix cinerascens Willd., Salix grandifolia Ser.

Karakteristike

Velelisna vrba (Salix appendiculata Vill.) je listopadni grm ili nisko stablo iz porodice vrba (Salicaceae). Uspravnog je rasta, naraste do 6 m visine. Krošnja je zaobljena, kora grana je sivozelena do tamnosiva ili crvenkastosmeđa. Kora je u početko dlakava, kasnije ogoli. Izboji su sivkastozeleni do sivkastosmeđi, ponekad na sunčanoj strani crvenkaste nijanse. Pupovi su goli, prekriveni jednom crvenkastosmeđom ljuskom. Listovi su jednostavni, naizmjenični, promjenjivi, uglavnom obrnuto jajoliki, dugi 4-18 cm, široki 3-5 cm, cjelovitih i valovitih rubova, izraženo mrežaste nervature, na licu zeleni i s duboko utisnutim žilama, naličje sivkastozeleno, pustenasto i istaknutih žila, nalaze se na peteljci dugoj oko 1 cm. Cvjetovi su jednospolni, dvodomni, skupljeni u uspravne ili stršeće resaste cvatove, muške rese su duge do 2 cm, ženske do 3 cm. Muški cvjetovi imaju dva prašnika, prašnice su im žute ili crvenkaste. Ženski cvjetovi imaju jedan tučak. Cvate istovremeno s listanjem u travnju i svibnju. Plod je pustenasto siva kapsula koja se otvara s dva zaklopca, sadrži sitne sjemenke koje na osnovici imaju čuperak dugih dlaka, dozrijeva u lipnju i srpnju.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i istočnoj Europi. Raste na pretplaninskim sunčanim i polusjenovitim staništima, u šumama i šikarama, na otvorenim staništima, na svježim tlima umjereno bogatim dušikom. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama ljeti ili u jesen.

Etimologija

Ime roda Salix bilo je ime kod Rimljana za vrbu. Na stranim jezicima nazivi su large-leaved willow (eng.), Großblättrige Weide, Gebirgs-Weide, Schlucht-Weide (njem.), saule appendiculé, saule à grandes feuilles (fr.), salice stipolato, salice a grandi foglie (tal.), velikolistna vrba (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli