Vez Ulmus laevis

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Ulmus laevis
Sinonimi:
Ulmus effusa Willd., Ulmus octandra Schkuhr, Ulmus pedunculata Foug., Ulmus racemosa Borkh.

Karakteristike

Vez ili treperavi brijest (Ulmus laevis Pall.) je listopadno stablo iz porodica brijestova (Ulmaceae). Naraste do 30 metara visine tvoreći razgranatu, široku i prozračnu krošnju. Deblo je promjera do 1,5 m, kora je sivosmeđa, debljine do 2 cm, u starosti se ljušti u plosnate, tanke i uske ljuske, mlade grančice su glatke i dlakave. Korijenov sustav je dubok i dobro razvijen. Lisni pupoljci su izduženo kupasti i ušiljeni, prekriveni smeđim ljuskama koje su na rubovima tamnije i trepavičasto dlakave. Listovi su naizmjenični, okruglasto jajasti, asimetrični na osnovi, ušiljenih vrhova, dugi 6-15 cm, široki 3-9 cm, nazubljenog ruba, tamnozeleni i sjajni, na licu goli, na naličju malo dlakavi, nalazi se na oko 5-10 mm dugoj peteljci. Cvjetovi su dvospolni, jednodomni, viseći, skupljeni u cvatove, nalaze se na do 2 cm dugim stapkama. Prašnika ima 4-8, antere su im ljubičaste. Cvatu u ožujku i travnju. Plodovi su okriljeni jednosjemeni oraščići, na obodu gusto trepavičavo dlakavi, široki 1-1,5 cm, dozrijevaju u svibnju.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Europi, u zapadnoj Aziji. Raste na vlažnim, poplavljenim mjestima u nizinskim i brdskim šumama, na rubovima šuma. Otporan je na mraz, odgovaraju mu svježa i plodna tla. Razmnožava se sjemenom i vegetativno, životni vijek mu je do 400 godina. Stablo sjeme počne stvarati nakon 30. godine kada dosegne spolnu zrelost.

Etimologija

Naziv roda Ulmus bio je kod Rimljana naziv za stabla. Ime vrste laevis znači mali, gladak, lagan, odnosi se na trepetljike koje okružuju krilca perutke i time još više olakšavaju raznošenje sjemena vjetrom.[1][2]

Na stranim jezicima nazivi su European white-elm, fluttering elm, spreading elm, Russian elm (eng.), Flatterulme, Flatterrüster (njem.), orme lisse, orme blanc (fr.), olmo bianco, olmo ciliato (tal.), olmo blanco europeo, olmo temblón, olmo pedunculado (špa.), dolgopecljati brest (slo.), vez (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli