Preskoči do glavnog sadržaja

Vez

Ulmus laevis

Karakteristike

Vez ili treperavi brijest (Ulmus laevis Pall.) je listopadno stablo iz porodica brijestova (Ulmaceae). Naraste do 30 metara visine tvoreći razgranatu, nepravilnu, široku i prozračnu krošnju. Korijenov sustav je dubok i dobro razvijen. Deblo je promjera do 1,5 m, kora je sivosmeđa, debljine do 2 cm, u starosti se ljušti u plosnate, tanke i uske ljuske, mlade grančice su glatke, dlakave, maslinastosmeđe, s lenticelama. Pupovi su usko jajasti, ušiljeni, prekriveni svijetlo do tamnosmeđim ljuskama koje su s crnim pjegama, na rubovima tamnije i trepavičasto dlakave, postrani pupovi su slične veličine kao vršni i odstoje od grane. Listovi su naizmjenični, usko do okruglasto jajasti, asimetrični na osnovi, ušiljenih vrhova, dugi 6-15 cm, široki 3-9 cm, dvostruko pilasto nazubljeni, tamnozeleni i sjajni, na licu goli, na naličju malo dlakavi, nalazi se na oko 5-10 mm dugoj peteljci. Cvjetovi su dvospolni, jednodomni, viseći, skupljeni u kuglaste cvatove, nalaze se na do 2 cm dugim stapkama. Ocvijeće je zeleno, prašnika ima 4-8, antere su im ljubičaste, plodnica je podrasla. Cvate prije listanja u ožujku i travnju. Plodovi su okriljeni jednosjemeni oraščići, na obodu gusto trepavičavo dlakavi, široki 1-1,5 cm, dozrijevaju u svibnju.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Europi, u zapadnoj Aziji. Raste pojedinačno u nizinskim i brdskim šumama, na rubovima šuma, na hranjivim, bazičnim, humoznim, pješčanim i glinenastim, jako vlažnim, ponekad poplavljenim mjestima. Sadi se kao ukrasno stablo u alejama i parkovima. Otporan je na mraz, odgovaraju mu svježa i plodna tla. Razmnožava se sjemenom i vegetativno, životni vijek mu je do 400 godina. Stablo sjeme počne stvarati nakon 30. godine kada dosegne spolnu zrelost.

Etimologija

Naziv roda Ulmus bio je kod Rimljana naziv za stabla. Ime vrste laevis znači mali, gladak, lagan, odnosi se na dlačice koje okružuju krilca perutke i time još više olakšavaju raznošenje sjemena vjetrom.[1][2]

Na stranim jezicima nazivi su European white-elm, fluttering elm, spreading elm, Russian elm (eng.), Flatterulme, Flatterrüster (njem.), orme lisse, orme blanc (fr.), olmo bianco, olmo ciliato (tal.), olmo blanco europeo, olmo temblón, olmo pedunculado (špa.), dolgopecljati brest (slo.), vez (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija