Nizinski brijest Ulmus minor

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Ulmus minor
Sinonimi:
Ulmus sativa Mill., Ulmus carpinifolia Gled., Ulmus campestris auct. non L.

Karakteristike

Nizinski ili obični poljski brijest (Ulmus minor Mill.) je listopadno stablo iz porodice brijestova (Ulmaceae). Uspravnog je rasta, naraste do 30 metara visine tvoreći gustu i široku krošnju. Deblo je promjera do 2 metra, kora je crvenkastosmeđa i debela, u početku glatka, kasnije postane duboko izbrazdana. Korijenov sustav je jak i dobro razvijen. Pupoljci su tamnosmeđi, prekriveni ljuskama dugim oko 3 mm. Listovi su eliptični ili ovalni, asimetrične osnove, dugi 5-10 cm, široki 4-5 cm, izraženih žila, ušiljenih vrhova, dvostruko pilasto nazubljeni, na licu tamnozeleni, goli i sjajni, naličje im je svjetlije i malo dlakavo, nalaze se na peteljkama dugima 6-12 mm i dvoredno su raspoređeni. Cvjetovi su dvospolni, sjedeći, gusto skupljeni po 15-20 u čuperke na prošlogodišnjim izbojima. Prašnika ima pet, jedan je tučak. Cvatu prije listanja u ožujku i travnju. Plod je okriljeni svijetlosmeđi oraščić, velik do 2,5 cm, visi na kratkoj stapci, krilce je orezano i dopire do sjemenke. Dozrijeva u svibnju i lipnju.

Pčelama daje pelud, nektar i propolis.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj, južnoj i zapadnoj Europu, u Maloj Aziji i u sjevernoj Africi. Raste na sunčanim mjestima, na kiselim, dubokim i plodnim, svježim ili suhim, dubokim, humusnim zemljištima šuma (hrast lužnjak, bukva, gorski javor, grab, javor klen), obično u nizinama i brdskom području. Razmnožava se sjemenom i vegetativno. Može živjeti više od 500 godina. Pogađa ga nizozemska bolest brijestova.

Etimologija

Naziv roda Ulmus bio je kod Rimljana naziv za stabla. Ime vrste minor znači manji. Na stranim jezicima nazivi su field elm (eng.), Feldulme, Iper (njem.), orme champêtre, ormeau, petit orme (fr.), olmo campestre (tal.), olmo común, negrillo (špa.), poljski brest (slo.), poljski brest (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli