Preskoči do glavnog sadržaja

Turkestanski brijest

Ulmus pinnato-ramosa

Karakteristike

Turkestanski brijest (Ulmus pinnato-ramosa Dieck ex Koehne)  je listopadno stablo iz porodice brijestova (Ulmaceae). Naraste do 20 m visine tvoreći okruglastu krošnju. Deblo je promjera 60 cm. Grane su tanke i viseće. Pupovi su tamnosmeđi i okruglasti. Listovi su u dva reda smješteni na grančicama, ovalno su lancetasti, dugi 4-7 cm, glatki, dvostruko krupno nazubljenih rubova i ušiljenog vrha, nalazi se na kratkoj peteljci dugoj 3-10 mm. Cvjetovi su skupljeni u čuperke. Cvatu u veljači i ožujku. Plod je okrugla perutka, velika oko 1 cm, u sredini se nalazi jedna sjemenka okružena glatkim krilom koje je sve do sjemenke urezano.

Stanište

Ne postoji u prirodi već se samo uzgaja kao ukrasna biljka. U Hrvatsku je unešen preko Italije u prvom dijelu 20. stoljeća. Kod nas ga ima uglavnom u primorskom području oko Zadra, Šibenika, Splita i južnije. Brzog je rasta i skroman je po pitanju zemljišta, otporan je na mraz, na gradska onečišćenja i može se orezivati. Na nizozemsku bolest brijesta otporniji je od drugih srodnih vrsta.

Etimologija

Naziv roda Ulmus bio je kod Rimljana naziv za stabla. Ime vrste pinnato-ramosa potječe od riječi pinnatus (perasti) i ramosus (granat) zbog perasto razgranjenih listova na grančicama.[1]

Galerija fotografija

Pregled lokacija